Rudić: Mulahusić se hvalio vezama sa SDA, istrage protiv njega su bez epiloga

Vijesti 27. feb 202321:49 0 komentara
N1

Generalna sekretarka Udruženja BH Novinari - Borka Rudić - za N1 poručuje kako je prošla sedmica, u kojoj je zabilježeno šest direktnih političkih napada na medije i prijetnji po sigurnost novinara, pokazala kako se u Bosni i Hercegovini novinari suočavaju s ozbiljnim, organizovanim i ciljanim nasiljem nad medijima i novinarima kako bi se zaustavio njihov rad.

Rudić poziva da se krug nasilja nad slobodom izražavanja zaustavi što prije, inače vjeruje da prijeti ozbiljan verbalno-politički rat protiv novinara i medija.

“U Republici Srpskoj svjedočimo institucionalnom nasilju nad novinarskim pravima i slobodom izražavanje,  gdje policija i tužilaštvo otvoreno krše zakone tog entiteta ili ih tumače na način koji je u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim standardima slobode medija”, pojasnila je.

“S druge strane, u Federaciji se radi o organizovanim političkim hajkama na novinare i medije, te ih se na silu stavlja u okvire aktuelnih političkih okršaja između SDA i stranka tzv. Osmorke”, kazala je u izjavi za N1 Borka Rudić, generalna sekretarka strukovnog novinarskog udruženja “BH Novinari” koja smatra da i vlast i opozicija demonstriraju rigidnu političku nekultura i neznanje lidera o ulozi medija u demokratskom društvu.

Rudić navodi kako recentna gostovanja lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Naroda i pravde (NiP) u programu N1 televizije svjedoče prethodnoj tvrdnji o nepoznavanju uloge medija u društvu.

Mulahusić se hvalio vezama sa SDA

Napade na medije i novinare često generiraju tzv. botovi i aktivisti na društvenim mrežama, a ime Jasmina Mulahusića uglavnom se vezuje uz etiketiranje novinara za izdaju i poticanje govora mržnje.

Rudić navodi podatak da je Linija za pomoć novinarima tokom protekle godine prijavila najmanje pet slučajeva prijetnji i širenja govora mržnje za koje se sumnjiči Jasmin Mulahusić, međutim, kako navodi, nijedna istraga nije rezultirala sudskim epilogom.

“Još uvijek nema odluka nadležnog tužilaštva u kantonu i državi. Očito je da je Mulahusić osoba ima neku vrstu ‘zaštite’, pretpostvljam političara, budući da se sam hvalio bliskim vezama sa SDA”, rekla je Rudić za N1.

Generalna sekretarka BH novinara kaže da nema nikakvog pravnog niti suvislog opravdanja za ovu sporost.

Podsjećamo 2021. godine SDA se oglasila saopštenjem da se zvanični stavovi ove stranke objavljuju isključivo putem stranačkih saopćenja, te kroz medijske nastupe čelnih ljudi i drugih stranačkih funkcionera, te da Mulahusićeve izjave ne predstavljaju stavove SDA.

Iste godine na društvenim mrežama objavljena je fotografija Mulahusića i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, snimljena u Luksemburgu. Izetbegović je u emisiji Pressing rekao da se prvi put susreo s Mulahusićem tokom posjete Luksemburgu i da je njihova zajednička fotografija slučajnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!