Salkić: Komunisti u mom selu nisu uspjeli pretvoriti put ni u makadam, sad imamo asfalt i rasvjetu

Vijesti 03. okt 202418:09 5 komentara
Ramiz Salkić (N1)

Ramiz Salkić, zastupnik u entitetskoj Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik SDA, kazao je za N1 da je očekivao reakciju CIK-a BiH ili Tužilaštva nakon što je bio meta verbalnog napada od Srđana Rankića tokom njegovog govora na tribini Narodnog fronta u Bratuncu.

Salkić je kazao kako ga Rankić drži odgovornim jer su “pod njegovom komandom” Bošnjaci glasali za opoziv ovog bivšeg načelnika.

“Kad je došao Bošnjaci su potpuno potisnuti iz zakonodavne i izvršne vlasti u lokalnoj zajednici. Odmah je krenuo u eliminaciju tragova genocida u Kravici. Krenuo je u proceduru promjene grba koji je danas kao grb neke crkve. Dakle, Bošnjacima nije trebala nikakva komanda za opoziv takvog načelnika”, naveo je zastupnik SDA.

N1: Da se odmah osvrnemo na napade Srđana Rankića na tribini Narodnog fronta u Bratuncu. Citiram: “Negator RS Ramiz Salkić i njegova SDA i njegova ekipa mudžahedina nemaju šta da traže u Bratuncu”. Kako ste doživjeli ovakav govor?

Ovo je govor za neku ‘91. ili ‘92. godinu, nije za 21. vijek. Potpuno je jasno da je dotični gospodin zalutao, da širi govor mržnje. Očekivao sam da će CIK ozbiljno sankcionisati ovog kandidata, ali nažalost to se nije desilo. Još uvijek CIK šuti. Ne može ovakav izljev mržnje da čeka redoslijed u rješavanju kao da je neko pocijepao plakate.

Ja nemam nekih mudžehedina uza se, imam ljude koji rade u interesu našeg naroda. Doživljavam Bratunac kao naš grad, ne kao srpski kako kaže Rankić, nego grad svih nas. Rankić je za Ćazima Jusupovića, koji je u pet mandata bio odbornik Skupštine opštine Bratunac, čovjek koji je umro, kazao da je na Božić klao neke ljude. Zar do sada to ne bi neko utvrdio da je tako bilo? Jusupović se 2000. godine sa djetetom od 40 dana vratio u Bratunac. Pa da je radio zločine zar bi se vratio sa djetetom? Dakle, to su sulude optužbe koje zaslužuju tretman CIK-a, ali i Tužilaštva koje bi trebalo početi raditi svoj posao.

Koliko se na vođenju ovakve kampanje može graditi moralna politička karijera, a znamo da je Rankić već jednom bio načelnik Bratunca i da su mu građani na referendumu uskratili povjerenje?

On je rekao da je 1.500 Bošnjaka pod mojom komandom odlučila na njegov opoziv. Nije trebala nikakav moja komanda, on je to sam uradio svojim djelovanjem. Kad je došao Bošnjaci su potpuno potisnuti iz zakonodavne i izvršne vlasti u lokalnoj zajednici. Odmah je krenuo u eliminaciju tragova genocida u Kravici. Krenuo je u proceduru promjene grba koji je danas kao grb neke crkve. Dakle, Bošnjacima nije trebala nikakva komanda za opoziv takvog načelnika.

Mnogo reakcija javnosti izazvao je i govor federalne zastupnice Kenele Zuko na skupu SDA u Vogošći koja je, hvaleći svoju stranku, kazala da su se Bošnjaci u Srebrenici i Bratuncu nekada vozili konjskim kolima, te da je u dijelu općine Vogošća sve izgrađeno zahvaljujući SDA. I dok se ona izvinjava, predsjednik stranke je brani. Kako ste vi doživjeli govor Kenele Zuko?

Kao prvo mi u političkom životu čujemo svakakvih izjava, ali rijetko čujemo da se neko izvinio kao gospođa Zuko. Predsjednik SDA je kazao da to nisu vrijednosti koje baštine SDA i tako smo pokazali jednu odgovornu politiku. “Trojka” je u Konjicu sjedila sa Dodikom koji im je psovao genocid i oni ne samo da se nisu izvinili nego su nastavili raditi i funkcionisati sa onima koji ih vrijeđaju.

U mom selu u Bratuncu ta “idealna” komunistička vlast nije čak uspjela put pretvoriti ni u makadamski, a sada imamo rasvjetu i asfalt. Mi smo uznapredovali, hvala Bogu.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare