Salkić o popisivanju pripadnika OS BiH u RS: Nijedan Srbin nije popisan

Vijesti 14. mar 202214:41 4 komentara
N1

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom periodu telefonski kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji RS i tražio od istih određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS za N1 je komentarisao ove navode.

“Te aktivnosti su se desile neke 15-tak dana ranije. Ja sam bio informisan istog dana kada mi se policajac pripadnik OS BiH koji je u Bratuncu požalio. Nismo htjeli reagovati dok ne vidimo šta je u pozadini jer je vrijeme teško i svim smo napeti i osjete se tenzije, pa nismo htjeli ishitreno reagovati, ali očito je da MUP RS prikuplja informacije isključivo o Bošnjacima koji se nalaze u određenim agencijama i OS BiH, kako bi kako oni kažu, mogli adekvatno djelovati u određenom trenutku. Evidentno je da MUP ovdje evidentira isključivo Bošnjake kako bi ih markirali kako bi znali gdje se nalaze određeni ljudi ukoliko bi sutra došlo do neke neželjene situacije” kazao je Salkić.

“Nemamo povjerenje u MUP i nije tačno da oni prikupljaju informacije o svima, neka izađu u javnost i neka kažu da li su nijednog pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti u Bratuncu komunicirali. Nisu .
Situacija je ozbiljna, ali kada je to već izašlo u javnost moramo o tome govoriti i upozoravati nadležne institucije i očekujemo od državnih agencija da pojačaju prisustvo na terenu i treba biti vidljivo na transparentan način da se građani osjećaju sigurnije” dodao je.

Kako su naveli iz Ministarstva, s obzirom na to da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, koje je tražene podatke ustupalo predmetnim institucijama, nejasno je, kažu, zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način.

“Posebno je simptomatično da je ova aktivnost započela u jednoj općini u Podrinju u toku vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici OS BiH iz reda bošnjačkog naroda. Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OS BiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija”, istakli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su poručili da su uputili navedena saznanja nadležnim državnim agencijama na dalje postupanje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare