Schmidt odao počast žrtvama masakra na Markalama, uputio poruku mladima

Vijesti 05. feb 202312:56 0 komentara
F.Z./N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, zajedno s v.d. premijerke Kantona Sarajevo Darjom Softić-Kadenić, odao je danas počast žrtvama masakra na pijaci Markale iz 1994. godine te je prisustvovao komemorativnoj sjednici u povodu Dana sjećanja i 29. godišnjice masakra na Markalama.

“29 godina kasnije, BiH je drugačije mjesto okrenuto sigurnoj budućnosti u evropskoj porodici. Ali ne smijemo zaboraviti one koji su ubijeni ili ranjeni dok su kupovali osnovne namirnice za porodice. Oni nas podsjećaju da se ovakvi zločini nikada ne smiju ponoviti. Svi mladi u BiH, bez obzira na porijeklo, trebaju prihvatiti kao svoju zadaću da se ovakvi događaji više nikada ne dogode”, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Podsjetimo, u prvom, od ukupno dva masakra na Markalama, minobacačka granata kalibra 120 milimetara ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) pala je na prepunu pijacu, ubijeno je 68 građana, dok ih je 142 ranjeno. Na Markalama je danas položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama.

Položeno cvijeće i odata počast Sarajlijama stradalim na Markalama (FOTO)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!