Selo Hotovlje odsječeno, pet porodica smješteno u lokalnu džamiju

Vijesti 06. nov 202110:30 > 13:04 0 komentara
N1

Glasnogovrnica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač rekla je za N1 kako je situacija jutros nakon jučerašnjih poplava nešto stabilnija, ali da je i dalje najkritičnije na podučju Ilidže. Također, navodi kako je selo Hotovlje kod Konjica još uvijek odsječeno.

Izlila se rijeka Tilava u Donjem Kotorcu u rijeku Željeznicu. Poplavljeno je oko 20 kuća. Željeznica se od ratnog mosta do Otesa izlila u naseljima Vreoca, Vlakovo gdje je šest objekata poplavljeno“, rekla je Kovač.

Istakla je kako su pripadnici FUCZ bili angažovani na nekoliko najugroženijih područja u Općini Ilidža, a da je najugroženija lokacija bila punionica kisika Messer u Rajlovcu, zbog čega je bila dovedena u pitanje isporuka kisika. Navela je kako je tim FUCZ-a bio angažovan na toj lokaciji te da je prebacivan i dio opreme za proizvodnju medicinskog kisika radi nastavka proizvodnog procesa.

Evakuisani su mještani Rajlovca, Dogloda, Otesa, a vršena je i evakuacija životinja. Pripadnici FUCZ-a su vršili dostave hrane, pravili su nasipe mašinama. Sve ekipe bile su na terenu. Sutra se prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuje dosta bolja prognoza i prestanak padavina“, izjavila je Kovač.

Rekla je i da je vodostaj u rijekama na nivou Kantona Sarajevo u stagnaciji ili u padu, a da u srednjem i donjem dijelu rijeke Bosne imamo određenog porasta prema Maglaju i Žepču, a u Zenici u naselju Blatuša podvožnjak je pod vodom, zbog čega su punjene vreće s pijeskom da se ne izlije voda na saobraćajnice.

Što se tiče Kaknja, na nekoliko lokacija došlo je do izlijevanja rijeke Bosne.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je situacija dosta smirenija, dok je u Konjicu, selo Hotovlje, još uvijek odsječeno.

Pet porodica smješteno je u lokalnu džamiju. Još uvijek je taj put u deblokadi kako bi se pristupilo selu, a vrši se i sanacija električne energije. Angažirane su snage i na deblokadi puta Konjic-Borci i Borci-Kalinovik. Sve ekipe su na terenu“, istakla je Kovač.

Potcrtala je i kako je najvažnije da nema ugroženih ljudskih žviota, i da se situacija na dosta mjesta stabilizuje.

Kazala je kako svi građani mogu pozvati sljedeće brojeve telefona: 121 – civilna zaštita, 122 – policija, 123 – vatrogasci, 124 – hitna pomoć, BIHAMK – 1282.

Dodala je i da je ekipa BIHAMK-a jutros imala dosta poziva od ljudi koji su bili zaglavljeni u vodi ili blatu, ali i da je izvučeno dosta lekcija iz prethodnog perioda, posebno iz poplava 2014. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!