Sjećanje na Boška i Admiru: U smrt otišli zagrljeni, njihova ostavština ljubav

Vijesti 18. maj 202312:19 1 komentar
N1

Na današnji dan prije 30 godina, snajperski hici ugasili život dvoje mladih, zaljubljenih ljudi, Boška i Admire. Postali su simbol rata u Bosni i Hercegovini, a njihova priča potresla je cijeli svijet, podsjećajući na zajedništvo, koje, veoma često zaboravljamo.

Ovi 25-godišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla koje je zadesilo njihovu zemlju, stradali su na sarajevskom Vrbanja mostu.

Slika mrtvih tijela mladog para, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet.

N1

Boško i Admira, Srbin i Bošnjakinja, ubijeni su snajperskim hicima 1993. godine, u trenutku kada su pokušali napustiti Sarajevo, da bi mogli ostvariti planove o zajedničkom životu. Nakon što su im zaraćene strane dozvolile da prođu liniju razgraničenja, preko Vrbanja mosta, tada, Ničije zemlje, prvo je pogođen Boško, a zatim i Admira. Dopuzala je do njega i nekoliko minuta kasnije, u njegovom zagrljaju i izdahnula.

Kako je pepeo čuvenog Reutersovog novinara pokopan uz grobnicu Boška i Admire

Ovaj zaljubljeni mladi par ležao je sedam dan na mostu koji je grad dijelio na dva dijela, a ta slika obišla je čitav svijet, zahvaljujući američkom reporteru Kurtu Šorku, koji je prenio priču o njihovoj ljubavi. Tijela Boška i Admire izvukli su pripadnici vojske Republike Srpske, a suprotstavljene strane u sukobu međusobno su se optuživale za smrt mladog para.

Tragična sudbina spriječila je dvoje mladih ljudi da zajedno prožive život. Od 1996. godine, u vječnosti, njihovi posmrtni ostaci počivaju zajedno, na gradskom groblju u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare