“Skinite tačku dnevnog reda o Inzku, može proizvesti neželjene posljedice”

Vijesti 09. feb 202110:49 > 10:50 3 komentara
N1

Šef kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić tražio da se sa dnevnog reda današnje sjednice skine tačka o visokom predstavniku Valentinu Inzku jer smatra da to ne bi donijelo ništa dobro, već možda iziritiralo i neka nova bonska ovlaštenja.

“Moj stav je da ovu tačku treba da skinemo sa dnevnog reda, da ova tačka dnevnog reda ništa dobro neće donijeti Republici Srpskoj, čak može proizvesti neželjene posljedice u smislu da gospodin Inzko posegne za svojim ovlaštenjima i da uvede neke nove vrste sankcija ili prema pojedincima ili prema RS. Da je ovo politikanstvo govori i čienjenica da ovakav zahtjev niko nije podnosio od 2009. godine i nikad gospodin Inzko nije podnio izvješaj ovom parlamentu. Gledajući šta se dešava trenutno na političkoj sceni u Bosne i Hercegovine ova priča može izazvati negativne posljedice i ništa dobro neće proizvesti za RS”, kazao je Stanić.

Replicirao mu je šef SNSD kluba Igor Žunić koji kaže da je skandalozno što je Stanić pričao da bi izvještaj Incka imao neke “konotacije”. Žunić kaže da je Aneks 10 propisao obavezu Visokom predstavniku da dođe u NSRS i podnese izvještaj.

“Mi njega ne možemo ovdje privesti, niti ga natjerati. Pozivammo ga da dođe da podnese izvještaj jer je to dužan po Dejtonskom sporazumu”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović zaljučio je raspravu o dnevnom redu, na kojem je ostala točka o radu Visokog predstavnika.

Počeo je aktuelni čas.

Sonja Jovičević Karadžić pitala je ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača o čemu se radi ispred NSRS, jer su protesti u toku.

“Pripadnici policijskih agencija sa nivoa BIH su najavili da će se pojaviti ispred NSRS danas, jer zahtijevaju da promijene zakone o PIO i njihovom penzionisanju, te odricanje od posebnog staža koji su ranije upisali”, kratko je pojasnio Lukač.

“Nadam se da će Vlada i MUP učiniti sve da izmijene one stavke zbog kojh su ovi ljudi danas na ulici”, zaključila je Karadžić Jovičević.

Kao 17. tačka dnevnog reda razmatrat će se “Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. Godine – prijedlog Kluba poslanika SNSD”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare