Softić: Od Čovića ćemo vjerovatno uskoro čuti ono što je Karamatić danas rekao

Vijesti 25. mar 202217:49 > 17:50 3 komentara
N1

Safet Softić, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako će HDZ učiniti sve što je u njegovoj moći da blokira održavanje Općih izbora 2022. godine.

Na pitanje da li je moguće da ne dođe do ovih izbora, Sofitć je rekao: “Sve je moguće u BiH”.

Podsjeća da je održavanje izbora zakonska obaveza.

“Postoji htijenje, želja ili volja svih stranaka, osim HDZ-a, da se održe izbori. Vidjeli smo neki dan da je Dodik rekao da se izbori moraju održati. EU i međunarodna zajednica ponavljaju kao papagaji da izbora mora biti. Ali, HDZ ima mehanizme kojima može da pravi probleme”, rekao je Softić u Danu uživo.

Komentirajući izjavu Marija Karamatića da je “vrijeme da se krene u reorganizaciju BiH”, Softić je rekao kako su to “prethodnice desnih ogranaka u politici koji glasno govore ono što lideri stranka ne mogu glasno da kažu”.

“Vjerovatno za 2-3 mjeseca ćemo čuti takve stvari i od Dragana Čovića. Mislim da će HDZ učiniti sve što je u njegovoj moći da blokira izbore ili ako ih ne blokira, onda da ne dođe do implementacije izbornih rezultata. Oni imaju bezrezervnu podršku Hrvatske koja će svojim lobiranjem kroz međunarodnu zajednicu i EU djelovati. To je ozbiljan problem”, rekao je Softić.

Igra li SDA na kartu Komšićeve kandidature?

“Komšić i njegova stranka su ljevičari. Oni su samostalni politički subjekt i donose odluke spram svojih interesa. To što je DF na državnom nivou u koaliciji sa SDA, ne znači da je Komšić bez svog integriteta”, kazao je.

O optužbama, najčešće HDZ-a, da SDA stoji iza pobjede Komšića, Softić je rekao: “Džaferović je za 16.000-17.000 pobijedio Denisa Bećirovića i mi smo znali da će taj prolaz biti težak zadatak za SDA. Kako bi se SDA mogla kockati sa svojim kandidatom koji je uživao punu podršku svih iz SDA? Kako bi se SDA kockala sa svojih 15.000 glasova da bi Komšić prošao?”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare