Šta piše u prijedlogu zakona kojim se želi “izbaciti” Ustavni sud BiH iz RS?

Vijesti 26. jun 202313:53 2 komentara
N1/Arhiv

Također, ovim zakonom se predviđa da, sve do donošenja Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine prestaje objavljivanje pripisa i akata koje donosi Ustavni sud.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te entitetska Vlada uz narodne poslanike predlagač je Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ovo zakonsko rješenje pred poslanike dolazi po hitnom postupku, a razmatraće ga na sjednici koja počinje sutra u 11 časova.

U materijalima za sjednicu objavljenim na internet stranici Narodne skupštine moguće je pronaći zakonsko rješenje u čijem prvom članu stoji da se Odluke Ustavnog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske.

U Članu 2. navodi se da će to važiti sve dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

U Članu 3. navodi se da se lica koja su dužna da postopaju po odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti pripsane krivičnim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Kako je ranije najavljeno, ovaj zakon stupiće na snagu prije standardno predviđene procedure od osam dana, pa će na snazi biti već narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

U pratećem materijalu i obrazloženju za usvanje zakona podsjeća se na sjednicu održanu prošle sedmice na kojoj su usvojeni Zaključci u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u kojima je Narodna skupština pozvala Ustavni sud da ukine svoju odluku o brisanju člana 39. Pravila Ustavnog suda BiH i zadužila Vladu Republike Srpske i Ministarstvo pravde da pripreme Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH kojim se treba riješiti i pitanje pravne zaštite lica koja bi bila izložena eventualnom krivičnom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda.

“Povod za predlaganje ovog zakona je činjenica da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici, održanoj 19. juna 2023. godine, donio Odluku kojom je izmijenio Pravila Ustavnog suda BiH i brisao odredbu člana 39”, navedeno je u materijalima u kojima se podsjeća da taj brisani član propisuje da se sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje troje sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske odgađa, s tim da će se u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga naredna sjednica održati.

“S obzirom na to da je Ustavni sud BiH 19. juna 2023. godine održao vanrednu plenarnu sjednicu, na kojoj je usvojio Odluku o izmjeni Pravila tog suda i omogućio uvođenje prakse da se ubuduće sjednice mogu zakazivati, održavati i odluke donositi i bez sudija izabranih od Narodne skupštine Republike Srpske, ukazala se potreba za donošenjem ovog zakona u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske, kao i zaštite Republike Srpske od odluka koje će se eventualno donositi bez sudija imenovanih iz Republike Srpske”, navedeno je uz napomenu da je nužno donijeti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini kako bi se, uz ostalo, definisao i izbor sudija, koje prema važećem rješenju bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a koji ne mogu biti državljani BiH ili susjednih zemalja.

U materijalima je dato i obrazloženje za prijevremeno stupanje na snagu zakona i hitnu proceduru u kojima stoji da je u opštem interesu donošenje zakona po hitnom postupku zbog mogućnosti da Ustavni sud saziva sjednice i donosi odluke bez sudija izabranih od Narodne skupštine Republike Srpske, čime se urušavaju ustavne nadležnosti Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare