Stoltenberg: Uloga Schmidta ne smije se potkopavati, svaki takav pokušaj vodi BiH unazad

Vijesti 20. nov 202310:27 0 komentara
OHR BiH

Uloga visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta u sigurnosti regiona je veoma bitna i ne smije da se potkopava je to BiH vraća unazad. Ovo je, nakon sastanka sa Schmidtom, poručio generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Schmidt se kratko obratio navodeći da je posjeta generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini izuzetno važna.

“Saradnja između dejtonskih institucija, NATO-a i svih onih koji čuvaju sigurnost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i trebamo podršku EU-a i NATO-a”, rekao je Schmidt.

Stoltenberg u istom duhu uzvraća, navodeći da mu je drago što se sastao sa Schmidtom. Ističe važnost njegove uloge u BiH te je ponovio uobičajene izjave međunarodnih zvaničnika iz NATO-a i EU o podršci BiH.

“Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije”, kaže Stoltenberg.

Zadovoljan je, dalje navodi, nastavkom misije Althea u BiH, što je ponovio i nakon sastanka s delegacijom Savjeta ministara BiH, međutim, nakon razgovora sa Schmidtom, Stoltenberg kaže da NATO “ne može i neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH.

On je veliki dio svoje izjave iskoristio da podrži i pohvali rad visokog predstavnika u BiH.

“NATO ima historiju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje s Kancelarijom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed”, ocjenjuje čelnik NATO-a.

Stoltenberg se u ovom dijelu vjerovatno referirao na nastojanja iz Republike Srpske da visokog predstavnika predstave nelegitimnim.

Na kraju se zahvalio Schmidtu za “njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije”.

Generalni sekretar NATO-a se, osim sa Schmidtom, danas sastao i sa delegacijom Savjeta ministara BiH, a sinoć je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH. Planirano je danas posjeti i NATO bazu u Butmiru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!