Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog zapaljive retorike Milorada Dodika

Vijesti 30. nov 202114:17 2 komentara
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (JOHN THYS / AFP)

Ministri vanjskih poslova NATO-a danas u Rigi u Latviji počinju dvodnevni samit na kojem će jedna od tema biti i Bosna i Hercegovina. Rasprava o BiH se očekuje na sutrašnjem dijelu samita. Ipak, dolazeći na samit, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, je odgovorio na novinarsko pitanje o situaciji u BiH. "Zabrinuti smo zbog Dodikove zapaljive retorike", naglasio je.

“Prije svega, mislim da se morate prisjetiti da ste vi na Zapadnom Balkanu prešli dug put. NATO je tu prisutan od devedesetih. Pomogli smo da se okončaju dva etnička rata u BiH, a kasnije i na Kosovu i u Srbiji. Značajno smo prisutni na Kosovu kroz KFOR, kao i u BiH”, naveo je Stoltenberg .

Dodao je i da su zabrinuti zbog povećanih tenzija kojima svjedoče, te da zbog toga pozdravljaju činjenicu da NATO i EU blisko sarađuju u regiji, kako na Kosovu, tako i u BiH.

“Glede BiH smo zabrinuti zbog bilo kakvog pokušaja da se podriva multietničnost institucija, a posebno Oružanih snaga koje su jedna od najuspješnijih multietničkih i institucija u BiH. NATO je bio važan u izgradnji Oružanih snaga BiH kao jake, multietničke institucije. Zato smo zabrinuti zbog zapaljive retorike gospodina Dodika, i iz Republike Srpske”, naglasio je generalni sekretan NATO-a.

Jens Stoltenberg je dodao i to da i dalje podržavaju sve napore da se spuste tenzije, kao i izgradnju kapaciteta za BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad