“Obmana je važna za bezbjednosnu doktrinu Srbije, Vučić naučio kako da razgovara sa Zapadom od Miloševića”

Vijesti 09. apr 202412:00 16 komentara
Slobodan Milošević i Aleksandar Vučić
Slobodan Milošević i Aleksandar Vučić (N1/AFP)

Saradnica u Fondaciji za odbranu demokratije Ivana Stradner navodi da je “obmana je izuzetno važna za bezbjednosnu doktrinu Srbije”, te da je tako predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić ubijedio Washington i neke zemlje EU da ga tretiraju kao faktor stabilnosti na Balkanu “kada je, zapravo, on taj koji to destabilizuje”.

Stradner smatra da je Vučić naučio “kako da razgovara sa Zapadom”, i to od svog “mentora”, Slobodana Miloševića.

Ona navodi da je obavještajna služba Srbije imala niz ciljeva:

1. Ubijediti neke ličnosti na Zapadu da je Vučiću stalo samo do novca i da je ekonomija ključna.

2. Prenijeti poruku: “Zaboravimo na 90-e i razmislimo o budućoj saradnji”, koja je muzika za uši Zapada.

3. Uništiti prozapadnu opoziciju i podstaći ekstremno desničarske grupe tako da Vučić u očima Zapada izgleda kao “umjereni lider” (baš kao što je to učinio Putin čim je došao na vlast).

Obmana je izuzetno važna za bezbjednosnu doktrinu Srbije i Vučić je naučio kako da razgovara sa Zapadom”, ističe Stradner.

Dodaje da Srbija nastoji da iskoristi “veliki ego” zvaničnika na Zapadu i da ih tretiraju kao “korisne idiote”.

Ona navodi da, nažalost, mnogi političari na Zapadu “ne razumiju Beograd”.

Smatra da ipak neke zemlje, kao što je Velika Britanija, razumiju politiku Beograda ali nemaju “ni mrkve ni štapa” kako bi djelovale, niti znaju kako da pristupe problemu jer Vučić “nema opozicije”,

Sa ruskim ratom u Ukrajini, prijetnjom Kine, haosom na Bliskom istoku, ne čudi me što malo njih obraća pažnju na ono što se dešava na Balkanu. Čak i ranih 90-ih, kada smo imali unipolarni svijet, Zapad je kasnio i dugo je bio isključen”, ističe Stradner.

Upozorava da mnogi kreatori politike ne razumiju ideologiju, kulturu i politiku identiteta na Balkanu i misle da je novac sve što je bitno.

Sačekajte 5. maj kada će Vučić, Dodik i pravoslavna crkva objaviti ‘srpski svet’. Zapadni kreatori politike vjerovatno će reći “ne brinite, to je samo nacionalizam za domaću publiku. Vučić je naš momak i mi možemo da kontrolišemo (Milorada) Dodika””, upozorava ona.

Zatim povlači paralelu između pristupa Zapada sada i 1990-ih, navodeći da Milošević tada tretiran “kao osoba koja je neophodna za riješavanje sukoba koji bijesne širom Jugoslavije”.

Udovoljavanje nikada ne uspije”, podcrtala je na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare