Stranke iz RS angažuju političke konsultante, sat plaćaju i više od 200 eura

Vijesti 12. jun 202220:50 2 komentara

Je li angažovanje političkih konsultanata, najezda botova dio preuranjene izborne kampanje? Analitičari kažu- što nije eksplicitno zabranjeno, suštinski je dozvoljeno, jer živimo u pravnom i moralnom limbu. Ipak, mnoge je zaprepastio podatak da i vladajuće i opozicione stranke iz Republike Srpske angažuju skupe političke konsultante, uglavnom iz Srbije, a sat rada pojedinih stručnjaka plaćaju i više od 200 eura.

Politički konsultanti većine stranaka su iz inostranstva.

Tvita li lično Milorad Dodik malo ko vjeruje. Ipak, Dodik i zvanično ima “cvrkutavi” profil. O tome kako ga koriste, on i njegovi saradnici, polemišu najviše novinari.

Ali i politički oponenti.

Neki su mu, poput Jelene Trivić očito inspirativni, u jednom od nizova, PDP-ovu poslanicu uporedio je sa političarkom iz Srbije Marinikom Tepić. Mnogi su u tvitovima Dodika, ali i SNS-ove Vladanke Malović, vidjeli sličnost. Prepisuje li Banjaluka od Beograda i političku strategiju na mrežama?

“Ovo je zvanični izlet Milorada Dodika, sumnjamo da on lično, naravno da to neko njegov, PR tim, ili neko drugi za njega radi. Naravno da možemo da prepoznamo neku sličnu matricu komuniciranja iz blizine, recimo u Srbiji vladajući SNS godinama primjenjuje taj princip, kombinujući poluistinu, žutilo u štampi, etiketianja, direktne napade sa fino upakovanim političkim programom, predstavljajući se kao jedina racionalna i ispravna opija. Možemo vidjeti dio te matrice u tvitovanju Milorada Dodika”, rekao je Mladen Bubonjić, komunikolog.

Twitter profile domaćih političara u izbornoj godini možda i vode ovdašnji PR-ovi, no politički konsultanti većine stranaka su iz inostranstva.

Imena koja često prelaze Drinu su Branko Miljuš, Živorad Anđelković,Milan Stevanović Piksel, Željko Avramović, Vladimir Beba Popović. No, izborno savjetovanje u RS radile su i pojedine američke organizacije, ali i izraleske.

“Političke partije u izbornoj godini u Republici Srpskoj su u stvari ovce za šišanje. Umjesto da se uzme neka domaća lokalna agencija koja zna ustavno ustrojstvo RS i BiH, mi uzimamo neke, da bi pokazali da neki čovjek iz Srbije, neka agencija, bolje zna od nas kako da se politički predstavi prema narodu, prema glasačima“, rekao je novinar Zoran Šarenac.

Piksel je radio više kampanja DNS, Ujedinjenoj Srpskoj, Milan Radaović je nastavio tu priču iz DNS u SDS, uzeo dvije agencije iz Srbije. Agencija koja je vodila Dačiću kampanju, radi Socijaliste, a to su ogromni novci, recimo 230 eura je jedan sat tog konsultanta.

Stranke potroše oko 10 miliona KM na izbornu kampanju

SNSD je prošle izbore proveo sam, bez angažovanja agencije. Ima matricu iz Srbije, to je bilo lako prepisati. Ne morate angažovati nekog stručnjaka da vam dođe ovdje i uzme 230 eura po satu, mogu to uraditi i oni koji su sada zaposleni u političkoj partiji.

SNSD je nekada imao izrealsku agenciju. Mislim da su domaće snage prepisale, pa dosta je bilo i tih seminara gdje su morali naučiti nešto. A učilo se između ostalog i kako postaviti bot centre.

“Pa se angažuju pripadnici političke partije, pomladak. To rade sve partije, da pozitivno komentarišu svoje funkcionere, a u negativnom kontekstu da komentarišu druge. Mi praktično sada više nemamo komunikaciju, mi imamo sada praktično priču kako onaj drugi ne valja”, navela je Marija Milić, politička konsultantica, i dodaje:

“Loš je to i težak sistem, čak i za mentalno zdravlje”.

A stara matrica o patriotama i izdajnicima, nikako da izađe iz mode.

Procjenjuje se da stranke potroše oko 10 miliona KM na izbornu kampanju. Sve više se troši na internet oglašavanje, sve manje na bilborde. No, zadažana je stara praksa novac za izbore izvlači se iz javnih preduzeća i institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare