Suljagić: Jučer nismo stekli nijednog neprijatelja kojeg već nismo imali

Vijesti 24. maj 202411:20 0 komentara
F.Z./N1

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari oglasio se na društvenoj mreži "X" nakon što je jučer na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici. U svom komentaru je pojasnio kakve je borba Bosna i Hercegovina morala voditi.

“Jučer u New Yorku nismo stekli nijednog neprijatelja kojeg već nismo imali. Nismo izgubili nijednog prijatelja kojeg smo imali. Stajali smo sami nasuprot Rusije, koja je otvoreno zastrašivala zemlje članice, Kine koja je to radila malo manje otvoreno i Srbije koja je prijetila ratom. Jedna mala Bosna i Hercegovina. Bili smo efikasni, racionalni i pametni. Bez viška entuzijazma”, istakao je Suljagić.

Podsjetimo, jučer je na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici za koju je glasala 171 zemlja. “Za” su bile 84 zemlje, 19 “protiv” i 68 “suzdržano”.

Ovom Rezolucijom je većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Važno je istaći i to da se Rezolucijom države članice UN-a pozivaju da u svoje obrazovne programe uvrste učenje o presuđenim činjenicama u vezi sa počinjenim genocidom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!