Sutra stupa na snagu zakon kojim se osniva Agencija za lijekove Republike Srpske

Vijesti 27. jun 202219:39 1 komentar
Srna

Od sutra počinje primjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republik Srpske kojim se predviđa formiranje Agencije za lijekove Republike Srpske koja bi trebala djelovati paralelno sa Agencijom za lijekove Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Srpske ranije je saopštila kako će poštovati propisane obaveze, “s obzirom na to da je taj zakon usvojila Narodna skupština i da je prošao sve predviđene procedure”.

“Zakonom je predviđeno uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada Republike Srpske u određenom roku imenuje direktora i druga tijela agencije, što će biti poštovano”, naveli su za Srnu iz Ministarstva zdravljeai socijalne zaštite Republike Srpske, odakle su stave i da je donošenje Zakona o uspostavljanju Agencije za lijekove Republike Srpske motivisano prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva u izazovnoj situaiciji i vremenu pandemije virusa korona.

Podsjetimo, šestog juna, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je na listu sankcija te zemlje ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića zbog, kako je tada navedeno, destabilizirajućeg ponašanja. Sankcije su objašnjenje tvrdnjama da je Šeranić posticao secesionističke napore u Republici Srpskoj za vođenje implementacije Zakona o lijekovima Republike Srpske koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

Prethodno je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u maju ukinuo pojedine odredbe o vraćanju nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na Repubiku Srpsku koje su usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske 10. decembra prošle godine, a određene aktivnosti o ovom pitanju pokrenulo je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ranije je najavljeno da će Klub Bošnjaka u Vijeću Naroda Republike Srpske, po stupanju Zakona na snagu, preduzeti dalje korake, a u krajnjem slučaju i apelaciju prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U jednom od svojih posljednjih intervjua Kristijan Schmidt, čiji legitimitet na poziciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini spore predstavnici vlasti Republike Srpske dijelom se osvrnuo i na Zakon o lijekovima Republike Srpske ocijenivši ga totalno protivpravnim.

“Mislim da svako ko trezveno malo razmisli o tome pitaće se šta ćemo sad uraditi sa tim”, rekao je Schmidt ističući kako misli da će sad ljudi razmisliti “da li bi visokog predstavnika trebali uzeti za ozbiljno”.

Prilikom svoje posljednje posjete Banjaluci, u četvrtak 23. juna Schmidt je posjetio Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine, a na svom nalogu na društvenoj mreži Twtter saopštio je stav da “Agencija mora nastaviti da obavlja svoj posao kako je propisano zakonom”.

Donošenje Zakona koji predviđa uspostavljanje Agenicje za lijekove Republike Srpske prvi je praktičan primjer vraćanja nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku. Ranije je bio i predmet obiljnog upozorenja iz Brisela zbog mogućih poremećaja na tržištu i kolapsa.

“Za farmaceutske proizvođače, zakon Republike Srpske bi značio da moraju dobiti dvije različite dozvole za stavljanje u promet lijekova, a koje nisu međusobno priznate. To može izazvati kolaps lanca snabdijevanja lijekovima iz inostranstva. Pravo građana na jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima u cijeloj BiH bilo bi ozbiljno narušeno”, stav je direktora Direkcije za susjedstvo i pregovore o priširenju u Evropskoj Macieja Popowskog komisiji koji je na adrese zvaničnika Republike Srpske stigao u decembru prošle godine.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra 2021. Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se definiše formiranje entitetske Agencije za lijekove. Kako je propisano zakon stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, što je uslijedilo 28. decembra prošle godine nakon što je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović donijela Ukaz o proglašenju zakona.

Prilikom usvajanja Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić obrazložio je da se radi o praktično prepisanom zakonu koji je trenutno važeći u Bosni i Hercegovini, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lijekove Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare