Gledajte uživo prelet bombardera Zračnih snaga SAD-a iznad Sarajeva (VIDEO)

Vijesti 30. maj 202313:58 0 komentara

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država danas će izvršiti niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH). Ujedno, naveli su, biće to znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Sve je spremno za ovaj događaj.

PRELET SE OČEKUJE USKORO, GLEDAJTE GA NA OVOM LINKU.

F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F. Z. / N1
F.Z. / N1
N1

“Obilježavamo trajnu vezu između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu”, saopštio je jučer general James Hecker, pripadnik Zračnih snaga SAD-a i komandant američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera moći vidjeti u cijeloj zemlji. Osim toga, letjelice će učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Ovaj događaj prirodni je nastavak, kako su naglasili, naprednih bilateralnih obuka na principu vojska vojsci.

Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford u sklopu posljednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u sklopu ove operacije omogućavaju zrakoplovcima da, kako su istakli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta sa ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad