Tahirović: Možemo kolokvijalno reći da je Srbija bila agresor na BiH i Hrvatsku

Vijesti 31. maj 202314:36 1 komentar
N1

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH, Murat Tahirović komentarisao je za N1 današnju presudu Stanišiću i Simatoviću u Haagu.

Tahirović kaže da je MKSJ ovom presudom sa velikim stilom završio svoj posao.

“Ovo je kraj što se tiče MKSJ, sa velikim stilom je završio svoj posao. Bilo je emotivno jer mi 30 godina i šest dana borimo se. Borimo se da dokažemo da je Srbija bila involvirana u rat u BiH, da su srbijanske elitne jedinice ubijali po BiH, silovali djecu i to smo dokazali”.

Šta je presudilo da se usvoji dokazni materijal koji je odbačen ranije?

“Činjenice. Samo činjenice. Većina nas koji se bavimo ovom problematikom znamo ko su Crvene beretke, gdje se šta moglo ukrasti, ubiti. Oni su javno slavili i donedavno govorili o tome šta su radili. Nije uzaludno 2015. godine poništena presuda i postupak vraćen na odlučivanje”, kaže Tahirović.

“Drago mi je da je Vijeće jednoglasno usvojilo žalbe. Sada možemo kolokvijalno reći da je Srbija bila agresor na BiH i Hrvatsku”, dodao je.

Da li je pravda zadovoljena?

“Naravno, ako žrtve pitate – nema pravde. Majci dijete ne možete vratiti. Možemo na neki način prevenirati zločine koji se dešavaju. Mi smo dokazali zločine koji su počinjeni, dokumentovani su”, kazao je Tahirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare