Toplotni talas trajat će još danima, a mogao bi postati i vreliji

Vijesti 12. jul 202422:19 0 komentara
N1/F.Z.

Vrhunac je toplotnog talasa. Na snazi narandžasti i crveni meteoalarm. Jug tradicionalno, najtopliji. U Mostaru je živa prešla 40 stepeni. Nije mnogo bolje ni u drugim dijelovima države. Rijetki su oni kojima vrućina ne smeta, no ne daju da im to pokvari ljeto, zbog čega alternativu suncu traže u hladovini van grada.

Mostarci svjedoče da su danas izmjerili gotovo 50 stepeni u hladu. Naša kamera zabilježila je živu koja je prešla 40 stepeni. Kako god, osjećaj je isti, zbog čega zadovoljno ruke trljaju zaposleni na gradskom bazenu.

“Sezona je krenula. Najveća gužva je oko 14:00. Svaki dan bude oko 500-600 ljudi”, govori nam Rino Vrljić sa Mostarskog gradskog bazena.

Posebno uživaju djeca. Nešto stariji, uglavnom, osvježenje pronalaze na obližnjim rijekama i izletištima pored Bune.

“Najviše sam kući. Odem u kupovinu, vratim se, tako dan prođe. Prvi put sam došla na Bunu. Ranije smo išli redovnije. Redovno smo ovdje šatore postavljali”, prisjeća se Hasiba Oročević.

Na sličan način, sa vrućinama se bore i Sarajlije. U glavnom bh. gradu danas nije izmjereno 40, ali je blizu. 36. No, pojedinima to ne smeta. Ljeto je. Dan treba iskoristiti, kažu.

Od podnevnih do večernjih časova rijetki su oni koji borave na otvorenom, ukoliko to ne moraju. Najhrabriji se, tradicionalno, odlučuju da ovaj lijep I sunčan dan provedu u krugu porodice, uglavnom, na sarajevskim kupalištima I poznatim izletištima. Pa, slična situacija je i danas, na sarajevskom izletištu Stojčevac.

(Stojčevac) N1

“Ovo su jako visoke temperature. Ali, na kraju, moramo se prilagođavati uslovima i prirodi. Vrijeme provodimo, evo… Izađemo do Stojčevca u hladovinu, poslije toga ode se kući u klimatizovano, opet se naveče izađe u šetnju, laganu”, ističu nam građani.

“Dok ne dođe godišnji i more malo ćemo ovdje, kod nas. Ali, ko kod može, planina je zakon. Ko može, uzbrdo”, stava su pojedini.

Prognoze meteorologa nisu ohrabrujuće ni narednih 10-ak dana. Toplotni talas mogao bi da bude i vreliji, pa se očekuju temperature između 36 i 42 stepena.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!