“Treći smo na svijetu po broju umrlih, nema ulaganja, ni zdravstvene politike”

Vijesti 13. nov 202109:51 > 13:31 0 komentara
N1

Damir Marjanović, genetičar i samostalni zastupnik za N1 je kazao da podatak koji ga zabrinjava je da prema procentu umrlih Bosna i Hercegovina je 11 ili 12 u svijetu.

“To nam pokazuje koliko naš zdravstveni sistem nije bio prilagođen na ovu bolest. I podatak o broju umrlih na 100.000, mi smo tu drugi ili treći u svijetu. To je bitan pokazatelj koliko naš zdravstveni sistem ne funkcionira”, istaknuo je.

Govoreći o pandemiji kazao je da je naš narativ treba da bude znatno drugačiji u odnosu na to kakav je bio u februaru ili martu 2020. godine.

“Korona nije nepoznat fenomen više. Znanost je rekla sve što je imala da kaže. Vakcine su tu. Evo sad počinju i ovi antivoritici koji su efikasni, i sama terpija postaje takva efikasna”, naglasio je.

Ovo što se sada dešava u BiH su, kaže Marjanović, najavljivali.

“Za jedan naučni časopis usporedili smo kako je u godinu dana prokuženost sarajevske populacije skočila sa 3 na 30 posto, i to je bilo u periodu prije vakcine. U tom radu smo naveli da se očekuje četvrti talas krajem ljeta, početkom septembra. Ovo je sve očekivano s obzirom na broj vakcinisanih i mjere koje su liberalne a ne poštujemo ih”, kazao je.

Istaknuo je i da nema kontinuiranog ulaganja, te nema zdravstvene politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!