Turistički vaučeri: U FBiH 200, u RS 100 KM

Vijesti 30. jul 202219:06 > 20:25 1 komentar

Bijeg od teške svakodnevnice i političke retorike građani pronalaze na mnogim destinacijama širom naše zemlje. Od 8. augusta građani u Federaciji mogu dobiti turistički vaučer od 200 maraka, a u Republici Srpskoj u iznosu od 100 maraka. Istražili smo gdje to sve građani mogu otići i kako dobiti vaučer.

Žubor vode, mir, historijske znamenitosti ili pak adrenalin – sve to nudi Bosna i Hercegovina. Umjesto da potroše 300 KM za dvodnevni odmor uz turistički vaučer građani Federacije će izdvojiti 100 KM. Vaučer od 100 maraka prošle godine iskoristio je Đorđije Kašiković. Kaže i ove će. Planira ići u Teslić.

“Čuo sam da ima zanimljivih kako turističkih tako i sadržaja za relaksakciju, da vidim. Sa druge strane zbog stresa i obilnog posla koji radim, svakako da će mi to prijati. Nije bilo komplikovano doći do vaučera, to je bilo elektronskom prijavom”, kaže Đorđije.

Tako će biti i u Federaciji. Klikom na platformu Odmori u BiH, e-Kupon ili Citydeal građani mogu pronaći odmor za sebe i iskoristiti vaučer od 200 KM. Ukoliko dvije noći u hotelu koštaju 370 KM, klikom na vaučer građani će uplatiti razliku. Odnosno 170 KM.

Ministarstvo je ovim platformama uplatilo 2 miliona maraka za vaučere, koje će iskoristiti 10 hiljada građana. Ekonomski analitičari smatraju da je mnogo prostora za zloupotrebe, da se tako pogoduje određenim hotelima, a prije svega turističkim platformama.

“Nisu to turistički vaučeri to je jednokratna pomoć za određene kompanije u FBiH koji mogu iskoristiti tu podršku kako bi diskontovale cijene za turističke pakete, izabrane turističke pakete za građane BiH”, kazao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Sporno je također što je federalna ministrica objavila koje su platforme određene, prije objave javnog poziva, navodi Čavalić. S druge strane iz platforme CityDeal poručuju da se neće favorizirati pojedini hoteli jer im se mogu javiti svi hoteli koji imaju fiskalni račun i njihova će ponuda biti objavljena.

“Gledat ćemo da bude sveobuhvatno, od etno sela koji zadovoljavaju osnovne uslove, do banja, hotela na planinama na moru. Gledat ćemo da bude sve ono što možemo iskomunicirati sa našim postojećim i budućim partnerima”, kazao je Adnan Ališah, predstavnik platforme Citydeal flyfly travel.

Jedna od spornih stvari jeste i mogućnost povećanja cijena; time bi platforme i hoteli zaradili, a građani ostali na istom.

“Biće iz svakog hotela više paketa tako da svako može spram svojih mogućnosti. Neko će platiti 600 maraka umjesto 800, a neko će dati recimo samo 100 umjesto 250 KM”, dodaje.

Interesovanje je već sada veliko. Brojni građani će očito spakovati svoje kofere i koristeći vaučere otkriti ljepote BiH.

“Vidjet ću šta ima u ponudi. Inače bih preporučio našu lijepu Krajinu. Ključ, Bihać, Sanski Most”, kazao je jedan prolaznik.

“Prvobitno da obiđem naše krajeve. Uostalom zašto bih trošio pare negdje vani?”, dodaje drugi.

A to i jeste cilj vaučera: jačanje privrede i turističkog sektora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare