Tužilaštvo BiH se oglasilo povodom hapšenja visokih policijskih zvaničnika

Vijesti 22. apr 202412:59 1 komentar
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom pretresa koji su provedeni na području Sarajeva, Zenice i Mostara, u kojima su uhapšeni visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Aktivnosti lišenja slobode i pretresa vrše se na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija“, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela.

U aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

Sa postupajućim tužiocem i stručnim osobljem Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH, a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i MUP-a HNK.

Podsjećamo, u akciji kodnog naziva ‘Black Tie 2’ koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare