Tužilaštvo KS donijelo konačnu odluku u slučaju Nadin Smajlović

Vijesti 17. nov 202211:04 0 komentara
Tužilaštvo KS/N1 (BeFunky)

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su se oglasili o slučaju djevojčice Nadin Smajlović navodeći da je tužilački tim nakon analize prikupljenih dokaza, a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, donio odluku da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi.

Pojasnili su da se istraga neće provoditi jer, kako kažu, u radnjama prijavljenih nisu ostvarena obilježja krivičnih djela.

“Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa. te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja, u timu od osam ljekara specijalista. Podnosilac prijave na ovu tužilačku odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, Nadin Smajlović je djevojčica čiju je borbu za život i pravo na liječenje pratila cijena Bosna i Hercegovina, a sredinom novembra prošle godine, njeno zdravstveno stanje se pogoršalo nakon čega je morala krenuti na put za Tursku.

Otac Nadin Smajlović prijetio je ljekaru gasnim pištoljem jer KCUS nije htio odobriti njeno izmještanje u Tursku, protiv oca je podnesena krivična prijava, a ljekari KCUS-a su odbili liječiti djevojčicu od tuberkuloze, zbog čega je održano nekoliko protesta.

Slučaj Nadin Smajlović: U KCUS-u (nije) bilo lijeka

Zbog odbijanja liječenja i odobrenja premještanja, roditelji su protiv odgovornih na sarajevskoj klinici podnijeli krivičnu prijavu.

Ipak, na svu sreću, djevojčica Nadin se uspjela izliječiti u Turskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!