TV premijera novog filma BIRN-a BiH: “Novinarstvo nije zločin“

Vijesti 10. dec 202116:12 > 16:13 0 komentara
BIRN BiH

Dokumentarni film „Novinarstvo nije zločin“ Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), koji je urađen u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH donosi iskustva napadnutih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari radeći svoj posao svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama počiniocima.

Dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin” donosi priče bosanskohercegovačkih novinara, koji su doživljavali fizičke i verbalne napada, kao i napade na internetu. Film se bavi i pitanjima zašto se napadi na novinare i medijske radnike ne procesuiraju, zbog čega su sve češće odluke o obustavi istrage i kako na najbolji način zaštititi ovu profesiju. A kada se procesuiraju, kazne su jako niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.

Film autorice, novinarke BIRN-a BiH Emine Dizdarević, je urađen uz podršku Misije OSCE u BiH. Režiju filma potpisuje Džana Brkanić, produkciju Denis Džidić, a urednik je Semir Mujkić. Film je montirao Elvedin Zorlak. Direktor fotografije na filmu je Mirza Mršo, uz podršku snimatelja Admira Švrakića i tonca Samira Hrkovića. Muziku na filmu aranžirao je i uradio Adnan Mušanović, dok je za izvedbu zadužena Elma Selimović.

„Želim da se zahvalim svojim kolegama i koleginicama koji su dali svoje učešće u filmu i bili hrabri da javno govore o onome o što su doživjeli. Vjerujem da im to nije bilo jednostavno, jer od pravosudnih institucija nemaju baš dobar i zadovoljavajući odgovor, što ih dodatno obeshrabruje. Svojim pristankom da govore za ovaj film, vjerujem da su potakli i druge kolege i koleginice da budu uporni i hrabri“, kaže autorica filma Emina Dizdarević.

Kako je rekla, dokumentarnim filmom pokušava se pronaći način kako smanjiti napade i uznemiravanja novinara, a kako bi se obezbjedilo kvalitetno i transparentno izvještavanje i bez samocenzure.

Film će televizijsku premijeru doživjeti na N1 u subotu 11. decembra u 20 sati, a repriza je na programu u nedjelju 12. decembra u 16,15.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!