“U bh. politikama nema čovjeka, vrata za nadolazeći fašizam su potpuno otvorena”

Vijesti 13. jun 202320:40 0 komentara
Narodno pozorište RS

Koje je sve duhove probudila odluka Narodnog pozorišta Republike Srpske da na Teatar festu "Petar Kočić" nastupi Sarajevski ratni teatar? Jesu li glumci i kulturnjaci ti koji će pokrenuti neophodnu katarzu društava u regiji ili će politika opet preuzeti kontrolu nad društvenim procesima? Razgovarali smo sa Miodragom Živanovićem, univerzitetskim profesorom iz Banjaluke.

Živanović je u Danu uživo istakao kako postoje dvije velike opasnosti. Prva je, ističe,  “problem restauracije ili gotovo izgrađena piramida nastupajućeg fašizma”.

“Ovaj primjer u vezi ovog festivala nam to pokazuje. Šta imaju ovdašnje vlasti, posebno naš morbidni javni servis koji se zove RTRS, sa procjenjivanjem? Oni trebaju prenijeti istinu i informaciju, a ne da ulaze u vrijednosno djelovanje i utvrđuju estetske dimenzije festa. Dokle god je to tako imat ćemo potpuno otvorena vrata za nadolazeći fašizam. Žao mi je što se ovo događa našoj lijepoj zemlji BiH koja ima višestoljetnu tradiciju antifašizma”, rekao je Živanović za N1.

Naveo je kako su ova odluka Narodnog pozorišta RS i njihova konferencija za novinare pokazali da su “okovi već instalirani ne samo u teatru i kulturi već su montirani na ruke onima koji drugačije i slobodno misle.

“Odsustvo slobode – to je elementarni problem. On se samo različito pokazuje u različitim oblastima društvenog rada i stvaranja. Temelj tog rasta fašizma je dovršeni populizam. (…) Događa nam se da su sve institucije naše države, počev od Predsjedništva BiH pa nadalje, to nije šef države nego dom naroda, nemamo vladu imamo Vijeće ministara – tu je dovoljno da samo tri ministra od 10 budu protiv neke odluke, zakona ili bilo čega i da to propadne. To nema nigdje na svijetu, to nije nikakav izvršni organ. Zastupnički dom koji bi trebao biti dom svih ljudi, ali ne može biti dom građana jer se građani vode kao ostali i to je dom naroda jer postoji entitetsko glasanje”, rekao je prof. iz Banjaluke.

Istakao je kako u današnjim politika u BiH nema nigdje čovjeka.

“Ovdje se prestalo govoriti o ljudima. Samo se govori o broju ruku i nogu, ne znam više kojim organima glasaju ovi naši zastupnici i poslanici. Niži organi našeg društva nadređeni su višim organima, a naziv entitet je besmislen i ne znači ništa”, rekao je Živanović.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!