U BiH 95% krivičnih djela bude počinjeno nelegalnim oružjem

Vijesti 21. nov 202220:20 2 komentara

Ostavština perioda prije Dejtona je i brojno oružje koje građani nisu predali, a ono nije ni uništeno. Traje trgovina tim oružjem u Bosni i Hercegovini, kao i izvršenja krivičnih djela. Značajne količine danas su uništene u Željezari Ilijaš, a ovom akcijom želi se ukazati na opasnost od viška oružja, kao i na problem njegovog nezakonitog posjedovanja.

Stotine zaplijenjenih pušaka i pištolja zauvijek uništeno, odnosno, istopljeno. Broj komada oružja sada je malo smanjen, ali su i dalje ogromne količine lakog i malokalibarskog naoružanja u posjedu građana.

“U periodu od 2016. godine provodeći ove aktivnosti ukupno smo uništili 25 hiljada komada i dijelova malog i lakog oružja što je značajno veliki broj”, naveo je Ermin Pešto iz Koordinacionog odbora za kontrolu oružja u BiH.

Sada je uništeno tačno 2.490 komada oružja u Željezari Ilijaš. Najveći broj registrovanog oružja bio je 2016. godine oko 340.000. S druge strane, procjene govore da se 750.000 komada nelegalnog oružja nalazi širom države.

“Prema našim podacima ima još mnogo oružja koje je među stanovništvom, mnogo toga još treba uraditi. Imamo više okvira u sklopu kojih radimo. Imamo akcioni plan za EU. Također sarađujemo i sa Komisijom za malo i lako naoružanje”, kazala je Karel Lizerot iz Delegacije EU u BiH.

Do sada su, osim pušaka i pištolja, pronađeni čak i kumulativni projektili za ručni raketni bacač, bestrzajni top itd.

95% krivičnih djela u BiH bude počinjeno nelegalnim oružjem. Podaci pokazuju da svaka peta osoba u BiH ima pištolj ili pušku. To pokazuje koliko su ovakve akcije uništavanja, poručeno je danas, značajne.

Građani koji imaju oružje – moraju ga legalizirati, ali oni to uglavnom ne čine zbog kompleksnog zakonodavstva, odnosno, zbog straha od kazne. Jedan od razloga je i strah od novih sukoba.

“Decentralizirano zakonodavstvo imamo kada je u pitanju oblast nabavljanja, držanja oružja. Imamo 12 Zakona i većina ih predviđa mogućnost legalizacije, građani koji predaju oružje će određenim postupcima će biti oslobođeni eventualnih sankcija itd.”, pojasnio je Pešto.

Uništavanjem nelegalnog oružja doći će i do smanjenja broja krivičnih djela, poručuju stručnjaci za sigurnost. Direktni konktakt s vatrenim oružjem imalo je 73% građana. Nerijetko to završi tragičnim ishodom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare