U KS pranje i dezinfekcija ulica i igrališta za djecu, naložena deratizacija

Vijesti 10. jul 202121:53 1 komentar
N1

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović kazao je, da od danas, počinje intenzivno pranje i dezinfekcija ulica, kao i dezinfekcija svih dječijih igrališta u gradu.

Te aktivnosti provodit će KJKP ‘Rad’, KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ i Kantonalna civilna zaštita. Upraviteljima svih zgrada u Kantonu Sarajevo, nadležno ministarstvo naložilo je da izvrše pranje svih prostora za odlaganje smeća (smetljarnika). Svjestan problema neadekvatno provedene deratizacije u Sarajevu, ministar Hadžiahmetović kaže da su i po tom pitanju poduzeti koraci.

“Sramota me kad čujem da građani vide žohare, na ulicama i u zgradama. Naložili smo upraviteljima i vlasnicima privatnih i poslovnih objekata da, po hitnom postupku, provedu deratizaciju posebno zbog pandemije virusa korona. Uočeni su nedostaci u provođenju sistemske deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije u KS, sigurno ćemo i to mijenjati”, kazao je ministar.

Najavio je, za početak naredne sedmice, zapošljavanje dodatnih 100 sezonskih radnika za komunalna preduzeća ‘Rad’ i ‘Park’ da bi bio pojačan broj ekipa na terenu.

Stanovništvo je upozoreno da se ponaša odgovorno, odlaže otpad samo na za to dozvoljena mjesta. Kako je najavio ministar Hadžiahmetović, ta akcija neće stati dok grad i ulice ne budu dovedeni u red. Isto tako, bit će uređena i zakonska regulativa da se takve stvari ne bi ponovile.

Kako je kazao, uporedo pripremaju i dokumentaciju potrebnu za formiranje komunalne policije, koja će zavesti red u oblasti komunalne čistoće.

“Građanima ćemo biti na raspolaganju, da provodimo zakonske obaveze, ali i da sankcionišemo one koji se ponašaju necivilizovano i bacaju otpad na nedozvoljena mjesta”, naglasio je.

Ministar Hadžiahmetović predvodi operativni tim formiran s ciljem poboljšanja nivoa čistoće javnih površina i red u oblast komunalne čistoće u Sarajevu. Taj tim čine predstavnici komunalnih preduzeća Rad, Park, Vodovod i kanalizacija, Uprave za inspekcijske poslove te nadležnog ministarstva.

Od stanovništva ministar očekuje da budu partneri timu koji predvodi, da zajedno vrate red u oblast komunalne čistoće. Putem viber broja 062 00 22 44 trebaju, kaže, prijaviti sve što primijete i neka prate realizaciju.

“Ne smije proći više od dva sata, od njihove prijave, da ekipe ne izađu na teren”, dodao je ministar, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare