U Novom danu gostuje Admir Katica, ministar MUP-a KS

Vijesti 28. maj 202321:28 0 komentara
F.Z./N1

Izbori u Turskoj i najaktuelnije društveno-političke teme u BiH, oblasti zdravlja i obrazovanja te ekonomija brige i njege, u fokusu su "Novog dana" u ponedjeljak, 29.5.

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje oslobođen za pranje novca, ali mu je potvrđeno pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 miliona vrijedna imovina. Proces protiv njega je pokrenut nakon istraživanja CIN-a iz 2013. CIN je otkrio da je Čaušević tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora, te 20 duluma zemljišta, dok njegovi tadašnji prihodi nisu mogli pokriti kupovinu skupocjenih nekretnina. Direktorica CIN-a Leila Bičakčić, u ponedjeljak će biti gošća “Novog dana” u pregledu najaktuelnijih tema.

Nakon stravične nesreće koja se u petak navečer dogodila u Sarajevu o ovome ćemo u ponedjeljak razgovarati sa ministom unutrašnjih poslova KS, Admirom Katicom.

Završen drugi krug izbora u Turskoj – građani za predsjednika te zemlje izabrali Recepa Tayyipa Erdogana. Donosimu analizu, komentare, prve reakcije i javljanja uživo ekipe N1 iz Turske. Naš gost će biti geopolitički analitičar Jahja Muhasilović.

Žene u BiH svaki dan u prosjeku provedu šest sati obavljajući neplaćene poslove njege, u državama EU to je 3,5 sata. S druge strane, muškarci na te poslove troše upola manje vremena, podaci su predstavljeni na konferenciji o značaju ekonomije brige i njege za rodnu ravnopravnost. “Polazna studija o ekonomiji brige i njege u BiH” bavila se područjima kućnih poslova, brige o djeci, briga o starijima, te brige o osobama sa invaliditetom. O studiji za “Novi dan” govori jedna od autorki, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Melika Husić Mehmedović, i Amna Muharemović iz organizacije UN women.

28. maj je Svjetski dan menstrualnog zdravlja. O važnosti menstrualnog zdravlja, te o kampanji “Za naše dane u mjesecu” i obezbjeđivanju besplatnih uložaka za djevojčice u srednjim školama u Kantonu Sarajevo, za “Novi dan” govore: Kenan Drljević, ginekolog iz Sarajeva, Melisa Mizdrak iz Ministarstva za obrazovanje i odgoj KS i John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!