U toku radovi na uređenju vrijednog arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije u Sarajevu

Vijesti 21. maj 202413:54 0 komentara
Općina Centar

Radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije odvijaju se u skladu sa planiranom dinamikom. Projektom su predviđene faze restauriranja i konzerviranja pronađenih ostataka džamije, mekteba, stambenog objekta i harema, te faza pejzažne arhitekture i iluminacije.

Intervencije u samom arheološkom parku su minimalne, dok će pejzažna arhitektura i iluminacija biti u službi komunikacije vrijednosti lokaliteta. Sredstva osigurana za uređenje lokaliteta iznose 1.000.000 KM.

Uređenje arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije vrši se u cilju očuvanja i zaštite kulturne baštine, omogućavajući da se važni nalazi i lokaliteti sačuvaju za buduće generacije.

Otvaranje arheoloških parkova za javnost ne samo da obogaćuje kulturni život zajednice, već i podstiče ekonomski razvoj i promoviše obrazovanje i očuvanje istorijskog naslijeđa. To je ulaganje koje ima dugoročne koristi za društvo u cjelini.

Kalin-hadži Alijina džamija u Sarajevu izgrađena je 1535. godine, a srušena je 1947. godine. Na mjestu džamije danas se nalaze arheološki ostaci otkriveni u toku nedavno izvedenih arheoloških iskopavanja, a na tom mjestu otvoren je i arheološki park.

Osnivač džamije i mutevelija bio je Kalin-hadži Alija, a njen izgled znamo zahvaljujući jednom crtežu koji se čuva u Muzeju Sarajeva. Tarih ove džamije čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Na mjestu džamije izgrađena je višespratnica, a mezarje je ekshumirano 1947. godine.

Iz Općine Centar mole građane za razumijevanje i strpljenje do okončanja radova.

Općina Centar je uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH započela proces uređenja tog vrijednog arheološkog nalazišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!