Ustav ovih dana omiljeno štivo: Ista slova čitaju se različito u dva entiteta

Vijesti 02. mar 202319:12 0 komentara

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je sramna, nije pravna, već je politička, stav je iz Republike Srpske. Već pripremaju novi zakon, a pitanja imovine na nivou države više neće kažu dogovarati.

Ustav je ovih dana omiljeno štivo u zemlji. No, ista slova čitaju se različito u dva entiteta. Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine dostavio je odgovore Ustavnom sudu BIH na više zakona, uključujući i onaj o imovini. Predsjednik parlamenta kaže da je Ustavni sud odlukom ponizio Visokog predstavnika.

“Sada je Ustavni sud pokušao da ispravi brljotinu nelegalnog visokog predstavnika donoseći privremenu mjeru, tako da možemo da budemo ponosni, za one koji se bave pravnom materijom će znati, o virtuoznom pravnom manevru RS, koja je dovela do besmisla odnose keratora krize u BiH i sukobila ih međusobno, kancelariju visokog predstavnika i njihove odluke”, naveo je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Nije stvar u zarezu, ali vrtićemo se u krug poručuju i u vlasti i opoziciji, ne isključujući mogućnost skore sjednice NSRS i donošenje novog zakona.

“Vrlo vjerovatno da se može desiti u narednim danima posebna sjednica NSRS koja će razmatrati neki novi treći zakon, praktično, u posljednjih godinu dana”, rekao je Vukota Govedarica, Odbor za ustavna pitanja NSRS (SDS).

Ustavni sud BiH od pravne države je napravio lakrdiju kritikuje odluku o privremenoj mjeri predsjedavajuća Predsjedništva BIH Željka Cvijanović.

Entitetski premijer Radovan Višković saopštava da je državni Ustavni sud produžena ruka interesa određenih krugova međunarodne zajednice. O kojoj i u Palati, na iznenadnom sastanku vladajuće koalicije. Prevashodno su se sastali zbog dogovora o podjeli najslađeg kolača-parčeta vlasti, ali je fokus bio na imovini. Sramna je današnja odluka ponavlja lider SNSD-a. Najavljuje donošenje novog zakona o imovini, koja nesporno po Dodikovoj verziji čitanja Dejtonskog ustava pripada Republici Srpskoj.

“Odluka Ustavnog suda je sramna. U njoj nema ničeg pravnog. Osnov za donošenje je mogućnost destabilizacije, odnosno složenost tog pitanja. To nikada nije u pravu bio nikakav osnov. Zapetljali su se kao pile u kučine, ne znaju šta dalje. Mi znamo šta radimo, imovina koja je sve ove decenije pripadala RS, pripadaće i dalje. MI ćemo se boriti. Pripremamo odmah novi zakon”, naveo je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Nejasno je da li je ovakav stav Dodik danas saopštio šefu Delegacije EU Johanu Satleru, koji je boravio u posjeti Banjaluci. Nakon sastanka bez izjava, uz pisanu potvrdu nastavka evropskih integracija, uz poštovanje mehanizma koordinacije i dejtonske strukture zemlje, saopštili su iz Palate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!