Uvredljivi grafit prekrečen u Banjaluci, poziv za donošenje Mladenovog zakona

Twitter

Nakon strašne tragedije i samoubistva Mladena Dulića iz Laktaša, zbog kako se vjeruje "sajber bulinga", sve više je inicijativa da se pooštre zakonske sankcije u oblasti ugrožavanja bezbijednosti na internetu i mržnje u online prostoru.

U Krivičnom zakoniku Republike Srpske postoji krivično djelo podsticanje i pomaganje u samoubistvo, ali ne usko vezano za govor mržnje i nasilje na društvenim mrežama.

Zbog svega, već postoje inicijative da se počne raditi na lex specijalisu “Mladenovom zakonu”.

Inače, poznati novinari, aktivisti, političari, tviteraši već su najavili akcije uklanjanja uvredljivih sadržaja sa gradskih ulica i iz javnog prostora.

Nakon najave da će grupa građana sutra samoinicijativno da prekreči grafik u Boriku na kojem je pisalo “Smrt studentima došljacima”, to su danas uradile nadležne službe.

“Molimo sugrađane da ovakve slučajeve prijave Komunalnoj policiji”, poručuju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, te dodaju da je grafit istog sadržaja već nekoliko puta uklanjan sa pasarele na Starčevici.

“Kada je riječ o konkretnom slučaju grafita u Boriku, isti nije prijavljen Komunalnoj policiji, ali su komunalni policajci izašli na teren odmah nakon što se informacija pojavila na društvenim mrežama i grafit je uklonjen”, rekli su u Odjeljenju.

Oni su pojasnili da Komunalna policija postupa po prijavama i redovno uklanja grafite, te pozvali sugrađane da ovakve slučajeve obavezno prijave Komunalnoj policiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad