N1 u Haagu: Pratite specijalni program povodom presude Stanišiću i Simatoviću

Vijesti 30. maj 202317:41 0 komentara
N1

Najduži proces u istoriji Suda u Hagu. 19 godina. Jedno suđenje, oslobađajuća presuda, ponovoljeno suđenje, prvostepeno osuđujuća. Sve je to pratilo proces protiv Jovice Stanišića, nekadašnjeg šefa državne bezbjednosti Srbije i Franka Simatovića Frenkija, njegovog najbližeg saradnika.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, posljednjeg dana maja izreći će konačnu presudu.

U programu N1 pratite izricanje presude, očekuje vas i javljanje iz Haga, analiziramo proces sa našim gostima, donosimo reakcije iz BiH i regije.

Pratite Specijal u programu N1 sutra sa početkom u 11 sati, kako online prenosom UŽIVO, tako i na portalu N1 Info.

Podsjetimo, Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

Pretresno vijeće konstatovalo je brojne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a odgovornost Stanišića i Simatovića utvrdilo je samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

“Pretresno vijeće smatra da optuženi nisu odgovorni za planiranje, naređivanje ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog djela iz optužnice”, rekao je tada predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall.

O detaljima samog procesa čitajte na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!