Vanredno usklađivanje: U FBiH penzije više za 3.9 posto

Vijesti 19. maj 202319:11 0 komentara

Dobre vijesti za penzionere. Majska penzija bit će veća za 3,9 posto odlučila je danas Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Za ovu svrhu izdvojeno je dodatnih 14 miliona KM. Riječ je o vanrednom usklađivanju.

Preko 420 hiljada penzionera u Federaciji dobit će uvećanu penziju, već za maj, umjesto od jula kako je to bilo odlukom prethodne vlade. Radi se o vanrednom usklađivanju, dok je redovno od 7,3 posto već obuhvatilo aprilsku.

“U narednom periodu radit ćemo sve da podignemo standard penzionera na području FBiH, naravno zato nam je neopohodno da radim i na zapošljavanju novih radnika na području FBIH i svi ovi zakoni koje donosimo su sistem spojenih posuda i on bi trebali da utiču ovog procenta koji je neodrživ dugoročno, a tiče se broja radnika i penzionera”, kazao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Finansijski je Federacija stabilna, kaže premijer Nikšić, dodajući da Federacije može preživjeti bez novog aranžmana sa MMF-om, no nije izričit da novi aranžman ne bi prihvatio.

“Ako se pokaže da je aranžaman sa MMF-om jako bitan za RS, naravno da ćemo i mi razgovarati o tome i da ovaj želimo biti dio priče, jer smatramo da je važno da u svakom dijelu BiH bude bolje. Sad će biti optužbe spašava ovog, spašava onog, ja ne spašavam nikog spašavam BiH to su građani BiH”, kazao je Nikšić.

Zalaže se za reforme, ali ipak navodi postoje uvjeti MMF-a koji nikako nisu prihvatljivi.

“Ne slažem se apsolutno s time da smanjujemo ljudima plate, dakle ja smatram da trebamo učiniti sve da stvaramo bolji ambijent da ljudi imaju kvalitetniji standard i bolje uslove života, i pogotovo me iziritirala priča da oni treba da stimulišu i ohrabre Centralnu banku da nekim svojim potezima natjera banke da povećaju kamatne stope, o čemu pričamo mi”, dodaje Nikšić.

Vlada Federacije među ostalim je u usvojila i u parlamentarnu proceduru će uputiti prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je većinski uradila prethodna vlada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!