Vlada Njemačke odlučila produžiti angažman u misiji Eufor Althea: “BiH još uvijek podložna unutrašnjim sukobima”

Vijesti 15. maj 202415:13 0 komentara
N1

Vlada Njemačke je odlučila da će nastaviti učešće u misiji Eufor Althea u Bosni i Hercegovini, te da će produžiti angažman za godinu dana do kraja juna 2025, a odluka sada čeka na odobrenje Bundestaga.

Savezna vlada time naglašava svoju stalnu posvećenost sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Također će nastaviti podržavati reforme Bosne i Hercegovine neophodne za članstvo u EU”, navodi se na web stranici Vlade Njemačke.

Ističe se da je od 2023. godine u Bosni i Hercegovini ostvaren napredak ka željenom pristupanju EU, te da je stoga Evropsko vijeće odlučilo 21. marta 2024. godine otvoriti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Još uvijek postoje važne reforme koje trebaju provesti svi akteri u Bosni i Hercegovini. To uključuje jednak tretman svih građana i promjene izbornog zakona”, navodi se.

U saopštenju se ističe da se u BiH “političke institucije slabe secesionističkom politikom i retorikom” predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

Zemlja je i dalje u opasnosti od unutrašnjih sukoba. Međutim, uslovi takođee čine zemlju podložnom uticaju stranih snaga. Uz prisustvo EUFOR-a ALTHEA, EU namjerava ojačati demokratiju i vladavinu prava, kao i državne institucije zajedno sa međunarodnom zajednicom”, navodi se.

Zbog ove situacije, neophodno je da Savezna vlada proširi raspored oružanih snaga Njemačke na EUFOR ALTHEA. Vlada je sada donijela odgovarajuću odluku o tome. Raspoređivanje će biti produženo do kraja juna 2025. Do 50 vojnika bi još uvijek trebalo biti raspoređeno”, dodaje se.

Objašnjava se da zadatak Bundeswehra ostaje stvaranje i održavanje sigurnog okruženja.

Navodi se da njemački vojnici također podržavaju obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i obavljaju savjetodavne i osmatračke zadatke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!