Vlada TK potvrdila da građani žive uz kancerogenu deponiju

Vijesti 01. jun 202121:48 3 komentara
Vlada TK otpad
Vlada TK potvrdila prisustvo opasnog otpada (Foto: Vlada TK)

Tim stručnjaka, koje je imenovala Vlada TK, potvrdio je prisustvo velikih količina opasnog otpada koji je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli. A koji nije propisno odlagan.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin prezentovao je danas rezultate geološkog istraživanja ispitivanja tla. U svrhu lociranja deponije opasnog kruksa u industrijskoj zoni Tuzle.

Tim stručnjaka ustanovio je tačnu lokaciju na kojoj se nalazi deponija površine od 800 do 1.000 metara kvadratnih. Navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Karadžin: Pronađeni materijal poslan na analizu

“Istraživanjem je utvrđeno da se kruks nalazi na dubinu od pola do tri i po metra. A ukupna zapremina je od 1.200 do 1.500 metara kubnih”, rekao je Karadžin.

On je dodao da je nakon laboratorijskih analiza utvrđena zapreminska masa kruksa koja se razlikuje u nasutom stanju i sabijenom u bačvama. Prosječna je 1.135 kilograma po metru kubnom.

Ističući da ukupna količina ove opasne materije iznosi između 1.370 i 1.750 tona, Karadžin je rekao da se nadao da će to biti manje.

Uzorci prvih pronađenih materija poslani su na analizu u zagrebačku laboratoriju “Eurofins”. Shodno broju pod kojim je zaveden kruks. Riječ je o otpadu koji je nastao iz organskih i hemijskih procesa. Ili ostatku od reakcija i destilacija.

Karadžin navodi da su hemijskom analizom uz kruks utvrđene i povećane količine hlora u iznosu od tri posto. Zbog čega spaljivanje opasnog otpada neće moći biti izvršeno u spalionici Fabrike cementa u Lukavcu.

Pronađeni još i teški metali

“Prilikom spaljivanja u cementarama granične količine hlora mogu biti između 0,7 i 0,8 posto. Mi ćemo lokalnoj firmi dati da ispita sastav nekih drugih uzoraka. Što nam je bitno kako bismo utvrdili u kojoj mjeri je opasan hlor za koji znamo da je toksičan, korozivan i kancerogen”, istakao je Karadžin.

On je naveo da su uz hlor na deponiji pronađeni još i teški metali u povećanom sadržaju. Kao što su hrom, olovo i nikl. Označeni su kao otrovni i kancerogeni.

Kruks i ostali hemijski spojevi koji su pronađeni predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva. Posebno zbog činjenice jer su zakopani u zemlji. Tik uz rijeku Jalu. A nalaze se i u buradima koje je voda dovela do stanja raspadanja.

Karadžin je naveo da su posebni rizični trenuci kod podizanja podzemnih voda koje mogu dovesti do ispiranja materijala i njegovog daljeg širenja vodotokom.

Ističući da se pred resornim kantonalnim ministarstvom sada nalaze aktivnosti koje će voditi u smjeru neutralizacije opasnih materija. Karadžin je rekao da je, nakon početnog izvještaja, u planu izrada studije na osnovu koje će se utvrditi recepture za sanaciju.

Jedna od realnih opcija je izvoz otpada u inostranstvo. Tamo će biti spaljen u spalionicama. Što bi okvirno moglo koštati nešto više od 4,5 miliona KM.

Za ovu namjenu bilo bi moguće osigurati sredstva kroz projekte Federalnog fonda za zaštitu okoline, Češke razvojne agencije i UNDP-a. Navedeno je na portalu kantonalne Vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare