Vladajuća većina i SDA za izmjene Zakona o službi u OS BiH

Vijesti 24. maj 202318:53 1 komentar

Izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH koje je predložilo Vijeće ministara ostaju u parlamentranoj proceduri, unatoč negativnom mišljenju Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Komisija je zadužena da izradi novo mišljenje čiji je cilj bolja kadrovska popunjenost Oružanih snaga. Upravo ovaj zakon izazvao je najveću raspravu na sjednici Predstavničkog doma zbog ranijih odluka NSRS-a.

Na sjednici je odbijen Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji je predviđao uvođenje kazne zatvora za napad na suverenitet BiH, a raspravljalo se i o nacionalnoj strukturi zaposlenih u institucijama vlasti.

BiH nedostaje 1215 profesionalnih vojnika, 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika. Zakon o OS trebao bi olakšati prijem u službu, omogućiti trajanje javnog oglasa za prijem tokom cijele godine, pomjeriti starosnu granicu vojnika i podoficira u postupku prijema do navršenih 40 godina zivota.

Dakle riječ je o tehničkim izmjenama izmjenama zakona koje svejedno nisu prošle zajedničku  komisiju za odbranu i sigurnost buduci da je član iz SDS bio protiv, dvoje SNSD uzdržani. No zakon ostaje u proceduri, jer mišljenje komsije u konačnici nije podržano. Tokom rasprave, poslanici opozicije iz RS tražili su od kolega iz SNSD-a da odgovore sto je s vojskom RS koju su ranije najavili, zasto jačaju OS BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare