Vojnici sa zastavom BiH na najopsežnijoj vojnoj vježbi u historiji Turske

Svijet 02. feb 202321:213 komentara
Anadolija

U Karsu, gradu na sjeveroistoku Turske, izvedena je “Zimska vježba 2023”, najopsežnija vojna vježba u historiji Republike Turske.

Vojnici iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su također učestvovali u sklopu vježbe.

Pročitajte još:

Na fotografijama sa vježbe može se vidjeti kako pripadnik Oružanih snaga BiH drži zastavu Bosne i Hercegovine tokom skoka s padobranom.

“Zimska vježba 2023” održana je u organizaciji Oružanih snaga Turske.

Vježba je završena danas nakon što su oružjem i modernim vojnim sistemima, uključujući i oružje domaće proizvodnje, pogođene zadane mete.

U okviru vježbi prikazana je turska vojna tehnologija, uključujući vojne bespilotne letjelice poput Bayraktara TB2.

U vježbi je učestvovalo vojno osoblje iz ukupno 17 država. U okviru vježbe je učestvovalo ukupno 2.113 pripadnika, od kojih 183 iz drugih država, korišteno je 651 različito vozilo, kao i 865 različitih vrsta naoružanja.

Glavni ciljevi vojne vježbe su jačanje saradnje i koordinacije u izvođenju kombinovanih i zajedničkih operacija, testiranje komunikacionih sposobnosti i sposobnosti trupa, uključujući gađanje po snijegu i niskim temperaturama, kao i jačanje individualne i kolektivne obuke.

Vježbe su posmatrali i turski ministar odbrane Hulusi Akar, ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Hasanov, ministar odbrane Gruzije Juansher Burchuladze, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turske general Yasar Guler i brojni komandanti i drugi zvaničnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar