Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH kupuje luksuzni SUV

Vijesti 08. nov 202116:44 3 komentara
Detektor.ba

Baza službenih auta BIRN-a BiH koja sadrži tendere za kupovinu auta, vozne parkove stotina institucija i javnih kompanija te troškove njihovog održavanja u godinama pandemije, 2020. te 2021. godine, kada je svaka konvertibilna marka potrebna, ako ni za šta drugo, onda za medicinsku opremu ili uređaje – od danas ima novi sadržaj.

Riječ je tenderu za novi četverotočkaš Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, informacije su BIRN-ovog portala Detektor.ba.

ZZO FBiH novcem iz džepa građana namjerava kupiti najnovije vozilo, proizvedeno ove godine, vrijednosti 47.009 KM bez PDV-a.

Kupuje se SUV, dizelaš.

SUV, da pojasnimo je od „Sport Utility Vehicle“ u slobodnom prevodu vozilo za sport i zabavu.To su vozila koja su hibrid terenaca, karavana, jednovolumena i luksuznih automobila.“

SUV koji ZZO FBiH namjerava kupiti s posebnim je željama- tehničkim specifikacijama. Navodimo samo neke od njih.

Screenshot/Detektor.ba

ZZO FBiH ima i posebne želje za novog četverotočkaša „teškog“ oko 54.000 KM

Mora biti tamno sive metalizirane ili crne boje, imati beskontaktno paljenje motora, elektronički sigurnosni uređaj za zaštititu od krađe automobila, atomatski klima uređaj sa dvije zone regulacije- minimalno, LED dnevna svjetla, stražnja i prednja svjetla za maglu, prednji naslon za ruku, podešavanje visine prednjih sjedišta, podršku za leđa kod prednjih sjedišta, multifunkcionalni kožni volan sa komandama, tvornički ugrađen radio, osjetljiv na dodir, treći naslon za glavu nazad… Ovo je samo najluksuzniji dio opreme novog automobila, navode iz BIRN-a BiH.

Podsjetimo sve koji nisu upućeni – „Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je javna ustanova koja ima vodeću ulogu u osiguranju univerzalnog pristupa finansijski održivom osnovnom paketu zdravstvenih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja čime utiče na izgradnju održivog kvalitetnog i isplativog zdravstvenog sistema sa ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja stanovništva Federacije BiH“.

Zavod ima i Fond solidarnosti – koji finsansira liječenje osiguranika BiH u inistranstvu, ako to liječenje nije moguće u Federaciji BiH.

ZZO FBiH nije dobio pozitivno revizorsko mišljenje jer je Ured za reviziju institucija Federacije BiH ove godine u julu mjesecu dostavilo za ovu inistituciju mišljenje s rezervom.

Zašto nema stopiranja kupovine službenih automobila u doba krize?

Samo u prošloj 2020.godine, institucije i javna preduzeća u Bosni i Hercegovini, potrošile su gotovo pet miliona maraka za kupovinu 150 službenih putničkih vozila, pokazuju podaci Baze službenih automobila BIRN-a.

Objavljeno je 366 tendera za nabavku 876 vozila svih vrsta vozila za javna preduzeća i državna tijela procijenjene vrijednosti više od 44 miliona maraka, pokazuju podaci koje prikuplja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Ukupna vrijednost svih završenih tendera je oko 22 miliona KM. Prosječna vrijednost vozila je veća od 46.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare