Žene u crnom: Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je veliki istorijski događaj i pravda za žrtve

Vijesti 24. maj 202411:17 0 komentara
F.Z./N1/Arhiv

 Aktivistkinja Staša Zajović iz organizacije "Žene u crnom" iz Srbije smatra da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (GS UN) istorijski događaj i pravda za žrtve.

“Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koja je trebala mnogo ranije da se usvoji, veliki je istorijski događaj, pravda za žrtve i podsticaj za regionalnu saradnju i tranzicionu pravdu u suočavanju s prošlošću”, kazala je Zajović.

Naglasila je da je srbijanski režim predvođen predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “glavni generator regionalne nestabilnosti”.

“Nažalost srpski režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, potvrdio je da bezumnom histerijom, manipulacijama i lažima, kontinuitet zločinačke politike iz 90-ih godina, i pokazao da je Srbija, odnosno srpski režim na čelu sa Vučićem glavni generator regionalne nestabilnosti”, rekla je Zajović.

Generalna skupština UN-a u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, samo 19 ih je bilo protiv, a 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!