Najveći mitovi o Shakespeareu

Kultura 26. apr 201611:34 > 14:22
Reuters/ Russell Cheyne

Jednog od najvećih velikana svjetske književnosti, Williama Shakespearea, koji je za sobom ostavio veličanstvena književna djela i četiri vijeka poslije njegove smrti prate brojne teorije i mitovi. Ovo su četiri najpopularnija.

Shakespeareovi soneti posvećeni muškarcu

Glasina da su ljubavni soneti Williama Shakespearea posvećeni muškarcu svojevremeno je podigla veliku prašinu. Prema riječima profesorice sa Univerziteta u Georgetownu, Leni Orlin, Shakespeare je sonete pisao i za muškarce i za žene.

“Shakespeareov veliki talenat se između ostalog ogledao i u tome što je umio svojom maštom da oživi različite likove, što je radio i u svojim sonetima”, objašnjava Orlin koja dodaje da soneti nisu ljubavna pisma koje je neko pronašao na tavanu već pjesme koje je on objavljivao, piše National Geographic.

Neki elementi ukazuju da se neke pjesme baziraju na njegovom ličnom životu, ali nije utvrđeno da je Shakespeare crpio ideje pišući pjesme isključivo iz svog privatnog života, to jest da je bio homoseksualac.

“Shakespeare je volio ponekad da upućuje pjesme mladim muškarcima, a nekada mladim ženama. No, iako je teško ustanoviti ko su ti ljudi kojima se Shakespeare obraćao, nema razloga da se vjeruje da su oni zaista i postojali”, kaže Orlin.

Shakespeare je mrzio svoju suprugu

Mišljenje da je Shakespeare mrzio svoju suprugu bilo je uvriježeno u 19. vijeku, a ovakav stav zasnivan je na njegovom testamentu u kojem je Anne pomenuta samo jednom i to ne imenom već na, navodno, pogrdan način.

Naime, Shakespeare je svojoj supruzi testamentom ostavio „second best bed“, što aludira na prevaru i neskladan bračni život, a mnogi savremenoci su to protumačili kao akt mržnje. Prema tumačenju profesorice Orlin, taj izraz je bio uobičajen za to doba i dosta se koristio u pisanju testamenata.

Profesorica objašnjava da je ova fraza nije pogrdna i da je to vjerovatno značila da je taj komad namještaja bio od posebnog značaja za nju.

Pobornici teorije da je Shakespeare mrzio Anne, dodaju da je to ujedno i jedina stvar koju je Shakespeare njoj ostavio, ali Orlin dodaje: “Anne je po zakonu imala pravo na trećinu njegovog imetka, koji je i dobila poslije Shakespeareove smrti, te je bila vrlo dobro zbrinuta, što je pisac i znao”.

Shakespeare je bio neobrazovan

Reuters

Iako je pohađao školu u rodnom Stratfordu na Avonu, koju su pohađali svi dječaci uglednih očeva, Shakespeare nije nastavio školovanje. Međutim, Orlin kaže da to nikako ne znači da nije dobio klasično obrazovanje.

“U to doba čak je i osnovno obrazovanje bilo na latinskom i baziralo se na vrlo strogim pravilima”, objašnjava profesorica.

Shakespeare nije autor svojih djela

“Sve do 19. vijeka nije postojala sumnja da je Shakespeare autor svih svojih pisanih djela, kada je Amerikanka po imenu Delia Bacon riješila da lansira drugu teoriju”, objašnjava Orlin koja dodaje da je ona razglasila da je sir Francis Bacon, engleski filozof, pravnik i državnik zapravo napisao većinu štiva koja se pripisuju Shakespeareu.

Iako je uspjela da uzdrma književnu javnost, teorija se nije dugo održala, pošto postoji još oko 80 kandidata koji su potencijalni autori Shakespeareovih djela. Među njima je i kraljica Elizabetha I.

Još jedna od pretpostavki zbog kojih je nekome uopšte palo na pamet da razmatra autentičnost Shakespeareovih djela jeste i njihov kontinuirani kvalitet koji tjera ljude da i poslije 400 godina čitaju i izvode njegova djela.