Scena: U petak počinju Dani evropskog filma u BiH, ulaz besplatan

Kultura 09. maj 202415:50 0 komentara

U petak 10. maja u 14 sati u Zemaljskom muzeju BiH biće otvorena izložba "Priroda na dodir". Većina predstavnika živog svijeta na izložbi su uvećani u odnosu na prirodnu veličinu, što će omogućiti posjetiteljima da vide ono što se u prirodi ne vidi golim okom.

U kinu Meeting Point u Sarajevu od 10. do 19. maja održat će se Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini. Na ovoj filmskoj reviji publika će imati priliku pogledati 11 najboljih evropskih filmova i to besplatno.

I ove godine publiku očekuje bogat program na Live Stage festivalu koji će se održati od 04. do 06. jula. Ovogodišnje, peto izdanje će se održati u ”Metalcu”, a tokom tri dana nastupiće 14 izvođača iz regije. Letu štuke, Who see, Edo Majka, Van Gogh, Negativ, Prljavo kazalište, Bolero… su samo neki od muzičara koji će od 4. do 6. jula nastupiti u Sarajevu.

Muzej “Valter brani Sarajevo” na novoj je adresi, u prostoru Bistričke stanice. Muzejsku postavku čine rekviziti iz filma “Valter brani Sarajevo” te likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih glumaca urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz filma, kao i prateća scenografija. Muzej je, kao projekt Filmskog centra Sarajevo, bio otvoren 6. aprila 2019. godine, a sada je na novoj lokaciji u obnovljenoj Bističkoj stanici, gdje su snimljene neke od scena u filmu.

U petak, 10. maja u 19:00 sati, na pozorišnom trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo počinje program “Kultura na ulice 2024!“. U sklopu svečanog otvaranja, biti će izvedena dva koncerta posvećena jazz muzici, te broadwayski klasik „Blue Monday“. Do kraja septembra publika će uživati u brojnim izložbama, koncertima i predstavama na otvorenom.

Za kraj Scene slušamo Velahavle, drugi singl “Subota” sa nadolazećeg albuma “Erotski program”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!