Recept za tortu u kojoj ćete uživati.
Sastojci:
– 100 g listića badema
– 200 g mljevenih badema
– 4 jajeta
– 200 g šećera
– 100 ml slatkog vrhnja
– 250 g maslaca
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. 100 g listića badema raširite po papiru za pečenje i u rerni ih malo pecite – dok ne porumene.
Fil: Razdvojte žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke sa 80 g šećera i 100 ml slatkog vrhnja stavite u šerpicu i ugrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje žicom, dok ne počne da se zgušnjava. Pazite da ne provri.
Kada se krem zgusne, ohladite ga tako što ćete staviti šerpu u veću šerpu koju ste prije toga napunili hladnom vodom. Neprestano miješajte žicom, dok se fil ne ohladi.
Maslac mikserom umutite u ohlađeni krem. Fil stavite u frižider.
Kora: Čvrsto umutite bjelanjke i dodajte 120 g šećera. Polako umiješajte u to i 200 g mljevenih badema.
Na veću tepsiju stavite papir za pečenje i od testa oblikujte pravougaonik. Koru pecite na 180 stepeni, ne duže od 15 minuta.
Skinite lagano papir i pustite da se kora ohladi. Isjecite koru na tri dijela.
Kore premažite filom, i na kraju cijelu tortu premažite ostatkom fila sa svih strana. Pospite tortu pečenim listićima badema.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!