Pjenušavi osvježavajući napitak, poznatiji kao pivo, ima dugogodišnju historiju, kako tvrde arheolozi Babilnoci su proizvodili pivo 7000 god. prije naše ere.
Proizvodnja piva najprije se odvijala iz šećera uz dodatak trava. Primjena hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu savremene tehnologije piva.
Danas se smatra i prehrambenim proizvodom. Tamno ili svijetlo, uz dodatak okusa ili ječma, moguće ga je praviti i u kućnoj varijanti.
Leila Šeper i Aleksandar Vukosav proizvode domaće pivo, kako kažu osnovni koraci u proizvodnji su odabir recepta i sirovina, a vrstu piva određuju određeni stilovi proizvodnje, pa osim ječma, hmelja, kvasca i vode kao osnovnih sastojaka piva, moguće je dodavati i određene arome poput voćnih.
Kad imate sve sastojke koji su vam potrebni, potrebno vam je i strpljenje, jer ovakva proizvodnja je proces koji traje. Za izradu “Sestra piva” potrebna su 42 dana, kažu.
Proizvodnja je počela sa 20 litara, danas već iznosi 36 litara. Sa svojim domaćim pivom učestvovali su na 1. Festivalu piva u Sarajevu, gdje su predstavili svoj proizvod zajedno sa brojnim dr. proizvođačima iz BiH, a glavni akcenat bio je na promicanju kulture ispijanja različitih vrsta piva.
Kako kažu ovo pivo moguće je pronaći po kućama, druženjima i festivalima.
Punk, žene i pivo zaštitni je znak ovog domaćeg piva imena “Sestra”, a za sve pivopije potražite na društvenoj mreži “Sestra pivo” i uživajte.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.