Kore manga se često bacaju, iako su, kao i mnoge druge kore, pune hranljivih materija.
Mnogi ljudi vole sočnu sredinu zrelog manga, jer ukus podsjeća na neku vrstu mješavine dinje, citrusa i breskve.
Osim toga, odličan je izvor vitamina. Većina ljudi, međutim, jede samo pulpu, a koštice i koru odbacuju. Međutim, kora je također jestiva. Kao i većina kora, mango sadrži mnogo nutrijenata, poput dijetalnih vlakana, antioksidansa i minerala, piše portal Southern Living.
Međutim, istina je da je pomalo kožast i ima pomalo gorak okus, pa se najbolje priprema kao kombucha, odnosno fermentiran.
Nutricionisti upozoravaju i da se na koži nalaze pesticidi, pa preporučuju jesti samo kožicu organski uzgojenog manga ili vrlo dobro oprane kore.
“Također mnogo zavisi od toga koliko je osoba osjetljiva na kožicu manga”, rekao je Fred Tiess, certificirani svjetski kuhar. “Za one koji nisu osjetljivi, jedenje organske kože manga je definitivno sigurnije od neorganske zbog sloja voskastog ulja koji može otežati uklanjanje ostataka pesticida”.
Kora manga može sadržavati i spoj urušiol, koji se također nalazi u otrovnom bršljanu i koji može uzrokovati alergijske reakcije i takozvani mango dermatitis.
Ako podvučemo crtu ispod svega, možemo reći sljedeće: kora manga zaista sadrži mnogo korisnih nutrijenata, ali s praktične tačke gledišta nije u potpunosti preporučljivo da je konzumirate. Ali ako ipak odlučite da je ne bacite, odaberite zaista zrelu koru koja je narandžaste do crvene boje, treba da bude mekana na dodir i da ustupi mjesto pulpi ako je stisnete, piše Southern Living.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!