NATO najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo

Regija 30. maj 202315:59 0 komentara
REUTERS/Laura Hasani

NATO je najavio da će u jeku tenzija na sjever Kosova poslati pojačanje mirovnim snagama KFOR-a.

Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju saopćila je da je odluka o slanju dodatnih vojnika donesena zbog nedavnih događaja i povreda 30 vojnika KFOR-a u tim incidentima.

U tom kontekstu, mobilizirane su Operativne snage spašavanja koje su bile spremne za raspoređivanje u roku od sedam dana za zapadni Balkan.

Operativne snage nalaze se u Italiji i mobiliziraju se u kriznim vremenima ili suočeni s eskalacijom prijetnje, po nalogu komandanta združenih snaga NATO-a.

Osim toga, bataljunu multinacionalnih vojnika naređeno je smanjenje pripravnosti za raspoređivanje s 14 na 7 dana za podršku KFOR-u u slučaju potrebe.

Admiral Stuard Munsch, komandant združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, izjavio je da je o slanju dodatnih snaga na Kosovo odlučeno kao mjera predostrožnosti kako bi se osigurale sposobnosti potrebne KFOR-ovu misiju.

“Sve strane moraju se suzdržati od akcija koje potkopavaju mir u svim regijama Kosova”, rekao je Munsch.

Napomenuto je da Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju pomno prati situaciju na Kosovu i da će nastaviti koordinirati s KFOR-om kako bi osigurao sposobnosti i snage koje bi mogle biti potrebne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad