Broj poginulih u Turskoj 1.762, srušeno 5.606 zgrada, spašeno 6.445 ljudi

Svijet 06. feb 202321:11
Zemljotres u Turskoj (REUTERS/Umit Bektas)

Prema najnovijim informacijama, koje je saopćila Uprava za vanredne situacije (AFAD), broj poginulih u zemljotresima u Turskoj porastao je na 1.762 osobe, dok je 12.068 osoba povrijeđeno.

Prema podacima kojima raspolaže AFAD do sada je prijavljeno da je srušeno 5.606 zgrada.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca izjavio je da su na pogođena područja do sada upućena 602 vozila hitne pomoći, dva aviona hitne medicinske službe, 187 pripadnika Nacionalne medicinske službe (UMKE) te 2.256 pripadnika hitne medicinske službe.

U Kahramanmarasu, epicentru jutašnjeg razornog zemljotresa, počelo je postavljanje blizu 5 hiljada šatora za boravak pogođenog stanovništva.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je zbog razornih zemljotresa, u kojima su poginule hiljade ljudi, u toj zemlji proglašena sedmodnevna nacionalna žalost nakon čega su zastave spuštene na pola koplja.

U akcije spašavanja uključeno je preko 3 hiljade turskih vojnika, kao i 15 hiljada volontera AFAD-a. Iz srušenih zgrada do sada je spašeno 6.445 osoba.

Osim Turskog crvenog polumjeseca, brojne humanitarne organizacije iz zemlje stigle su u gradove pogođene zemljotresom.

Podsjetimo, razoran zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros u 4:17 po lokalnom vremenu južne provincije Turske i sjeverne pogranične regije Sirije.

Potres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turske, naročito u provinciji Kaharamnaraša, Hataya, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana ali i u gradovima pogranične regije Sirije: Idlib, Halep, Hami, Latakiji, Raqqai.

Prema podacima AFAD-a, epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik, u turskom gradu Kahramanmarasu, nakon čega je zabilježeno još 130 naknadnih podrhtavanja.

U poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, prema podacima AFAD-a, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru. Epicentar novog zemljotresa zabilježen je u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Dešavanja u Turskoj i Siriji nakon zemljotresa pratite u našem live blogu OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar