Ruski pukovnik koji se borio u BiH: Iskreno, loši smo!

Svijet 26. jul 202216:47 > 16:504 komentara
Izvor: Igor Girkin (Screenshot)

Kvaliteta trupa je loša... iskreno loša! Situacija je iskreno takva da ruske trupe više neće moći napadati, očajan je Igor Girkin, pukovnik FSB-a kojeg smatraju odgovornim za rušenje zrakoplova Malaysia Airliensa s 283 putnika 2014.

U borbama za Sjeverodonjeck i Lisičansk ruska vojska izgubila je ostatke svog ofenzivnog potencijala. U sadašnjem stanju više nije sposobna napredovati, otvoreno priznaje pukovnik FSB-a Igor Girkin, poznat i kao Strelkov.

Prema njemu, na frontu u Ukrajini, barem što se tiče Rusa, slijedi dugotrajna operativna pauza. Ruska vojska nema, niti skoro očekuje dodatne snage kojima bi pokrenula ofenzivu, tvrdi Strelkov.

“Jedino što ruska vojska sada vjerojatno može učiniti jest odbiti udar Ukrajinaca. Ruske snage sada nisu u stanju za išta više zbog vrlo slabe popunjenosti ljudstvom. Nije sve u najboljem stanju ni s opremom.

A kvaliteta trupa je loša… iskreno loša! Situacija je iskreno takva da ruske trupe više neće moći napadati”, izjavio je Strelkov, prenosi Novilist.

Nije siguran mogu li zaustaviti Ukrajince

On nije siguran ni može li ruska vojska zadržati nadolazeću ofenzivu Oružanih snaga Ukrajine.

“Neprijatelju se ne žuri i nema kamo žuriti. Već ima prednost u ljudstvu, a ponegdje i u opremi, s izuzetkom pojedinih položaja. Glavne udarne skupine neprijatelja koncentrirane su kod Hersona, u smjeru Zaporožja, postoje izvješća da su ojačani i kod Harkova.

Vjerojatno će operativna pauza završiti ofenzivom Oružanih snaga Ukrajine”, rekao je Strelkov.

Kako njemački Focus prenosi, Girkin je pozvao na opsežne mjere mobilizacije stanovništva i prevođenje privrede u ratno stanje. Također, pozvao je i na “suspenziju prava Rusa”.

Pokrenuo pobunu, navodno srušio putnički avion

Igor Strelkov pukovnik je FSB-a, ruske tajne službe, nasljednice KGB-a, koji je pokrenuo rusku pobunu u Ukrajini 2014. godine i time zapalio plamen rata koji se razbuktao ruskom invazijom Ukrajine 24. veljače.

Moglo bi se reći da se radi o prilično živopisnom liku, kojeg smatraju odgovornim za rušenje aviona Malaysia Airlinesa MH17, na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur, 17. lipnja 2014. godine. Poginulo je svih 283 putnika i 15 članova posade, među njima velik broj Nizozemaca.

Međunarodni istraživački tim pod vodstvom Nizozemske utvrdio da je protuzračni sustav BUK kojom je srušen Boeing 777 Malaysia Airlinesa bio dio 53. protuzračne brigade Ruske Federacije.

Ovaj oružani sustav prevezen je iz Rusije na dan rušenja putničkog zrakoplova pa ispaljen s polja na području koji su kontrolirali proruski separatisti. Lansirni sustav nakon toga vraćen je u Rusiju.

Vlade Nizozemske i Australije, na osnovu istrage, drže Rusiju odgovornom za rušenje zrakoplova. Dana 19. lipnja 2019., nizozemsko državno odvjetništvo optužilo je četiri osobe za ubojstvo u vezi s obaranjem zrakoplova: trojicu Rusa, Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova, te jednog Ukrajinca, Leonida Harčenka. Za svakim od optuženih izdane su međunarodne tjeralice.

Borio se na strani četnika u BiH

Naime, ubrzo nakon nesreće, Igor Girkin, vođa donbaskih separatista, u objavi na društvenoj mreži VKontakte preuzeo je odgovornost za obaranje zrakoplova. Ruski pobunjenici tad su bili uvjereni da su srušili ukrajinski transportni zrakoplov An-26.

Ovu vijest odmah su prenijeli medijski kanali u Rusiji, a LifeNews je objavio “novu pobjedu samoobrane Donjecka koja je oborila još jedan ukrajinski zrakoplov”. Ruska novinska agencija TASS također je izvijestila o izjavama očevidaca koji tvrde da je milicija Donbasa upravo oborila projektilom ukrajinski vojni zrakoplov An-26.

Do tada je Girkin, odnosno Strelkov bio upleten i pokretao sve ključne događaje koji su doveli do rata u Ukrajini. Ovaj veteran ruske vojske nakon raspada SSSR-a 90-tih godina sudjelovao u borbama u Transnjistriji, Čečeniji, ali i na strani srpskih četnika u Bosni i Hercegovini.

Kasnije je kao visoki časnik Federalne službe sigurnosti odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima. Potom je u Donbasu bio glavni organizator pobunjeničkih skupina u takozvanoj “Narodnoj Republici Donjeck”, izmišljenoj ruskoj separatističkoj državici, osnovanoj po uzoru na srpske SAO Krajine u balkanskim ratovima devedesetih.

Opširnije OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar