Stojnić: Žalosno je što se čekao SFF da se zatvore bašte

Vijesti 14. aug 201617:02 > 17:06
N1

Povodom nedavne odluke o zatvaranju i uklanjanju bašti djela ugostiteljskih objekata u ulicu Muvekita i ulici Zelenih Beretki, oglasili su se i vlasnici jednih od najsigurnijih, najinteresantnijih i najprivlačnijih objekata za mnoge turističke posjetioce Sarajeva.

U saopćenju za javnost se navodi kako su vlasnici uvijek podržavali i podržavati će sve odluke donesene u skladu sa zakonima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, kao što će i svojim radom doprinjeti razvoju ekonomske stabilnosti, zapošljavanju mladih te pomaganju onima kojima je pomoć potrebna u skladu sa njihovim mogućnostima.

Ono što svakako narušava takve poteze je i odluka općine Stari Grad Sarajevo, općinskih službi i općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića o uklanjanju ljetnih bašti u ulicama Muvekita i Zelenih Beretki i to jedino objektima u Vlasništvu porodice Stojnić, što je u neku ruku i simptomatično.

“Mi smo ove godine odlučili da budemo kandidati ispred Demokratske Fronte za općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, želimo da damo svoj doprinos razvoju ove jedne od najposjećenijih općina u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju turistička grana ali svakako i ugostiteljska branša koja je također mnogo zastupljena. Međutim, evidentno je da se nešto dešava u organima lokalne samouprave te ovim postavljamo pitanje načelniku Hadžibajriću i njegovim saradnicima, zar općini Stari Grad smeta turizam i ugostiteljstvo, jer zadnji potezi općinske administracije ne idu u prilog razvoju turizma.

Mi imamo veću zaradu nego prethodnih godina, ali svakako da će mnogi turisti i posjetitelji otići u objekte koji imaju ljetne bašte i sjesti kao što i dolikuje za svoj novac da uživaju u provođenju svog vremena. U općini Centar naprimjer ne postoji niti jedan objekat koji ne posjeduje ljetnu baštu, a sve u skladu sa zakonom i pravilima, i upravo općina Stari Grad bi trebala da prednjači u razvoju Turističko Ugostiteljskih kapaciteta, ali nažalost to nije slučaj.

Pozivamo ovom prilikom sve više instance vlasti, Kanton Sarajevo i Turističku zajednicu da analiziraju odluke općinskih organa koji su na štetu mnogih mladih ljudi koji zarađuju svoj novac, gostiju i turista koji žele uživati u danima Film Festivala. Žalosna i porazna činjenica da se čekao prvi dan otvaranja Sarajevo Film Festivala kako bi se zatvorile bašte.

To je porazno i zlonamjerno. Shvaćamo i sve komentare onih koji to podržavaju, ali nažalost jedino indikativno jeste da se sve ovo radi zbog nadolazećih izbora a ove godine još jače s obzirom da smo moja malenkost Denis Stojnić i moj brat Dado Stojnić kandidati na listi za općinske vijećnike u općini Stari Grad ispred Demokratske Fronte. Mi ćemo znati kako da se izborimo sa dvostrukim aršinima i nepravdom koja nam je nanjeta kroz institucije ove države i ukoliko nam bude ukazano povjerenje građana i kroz rad u općinskom vijeću. Nedodirljivih ne smije biti, ravnopravnost svih i zdrave konkurencije su ključ uspjeha svih segmenata, jer se svi trude biti bolji. U tom kontekstu zahvaliobih minustru Stambene politike Kantona Sarajevo, gospodinu Čedomiru Lukuću koji razumije ovakve stavove i podržava razvoj grana ugostiteljstva i turizma u cijelom Kantonu Sarajevo, a pogotovo Starom Gradu.

Na kraju opet kažem, mnogi potezi su uoči nadolazećih izbora i građani trebaju znati prepoznati generalno poteze koji su popularistički i isplanirani radi prikupljanja glasova. Za nas izborna kampanja kreće kada zvanično Centralna Izborna Komisija i proglasi predizbornu kampanju, do tada baviti ćemo se unapređenjem sporta, turizma i ugostiteljstva na kojima godinama moja porodica pošteno i časno radi. ” Istakao je najbolji bosanskohercegovački MMA borac i ugostitelj Denis Stojnić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.