Pratite Jadranski forum uživo na N1

Vijesti 22. sep 201616:00 > 23. sep 2016 07:57
N1

U organizaciji Jadranskog Savjeta (Adriatic Council) u Sarajevu se od 22. do 24. septembra, u hotelu Radon Plaza, održava Jadranski forum mladih Sarajevo 2016. (Adriatic Youth Forum), konferencija o mladim i za mlade. Panele možete pratiti uživo na N1 televiziji i portalu.

Ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu upoznate i razgovarate sa najboljim što BiH i region danas imaju. Mlade ljude koji su svoje profesionalne karijere izgradili u zemlji i inostranstvu, uspješne pojedince iz raznih oblasti “čija riječ mijenja stvarnost”, kao i nadležne pojedince u institucijama koje imaju obavezu baviti se budućnošću mladih.

Dejan Novaković, direktor Jadranskog savjeta koji ovaj Forum i organizuje, kaže da su podaci koji govore o mladima u BiH katastrofalni kada je u pitanju odlazak mladih ljudi.

“Nije toliki problem u brojkama. Mnogo je veći problem u stukturi ljudi koji su otišli. Najbolji mladi ljekari nakon specijalizacije odlaze u inostranstvo. To nije samo slučaj u BiH, tako je u cijelom regionu. BiH ima resurse koji se nalaze u tim mladim ljudima koji su vani, koji su uspješni, a za njih niko ovdje ne zna. Upravo zbog toga smo odlučili da organizujemo konferenciju, da se svi upoznaju sa osobama koji se nalaze vani i čija riječ mijenja stvarnost”, kazao je Novaković.

Ko su gosti?

O svojim iskustva i pogledima na budućnost mladih u BiH i Jadranskom regionu, u obrazovanju, kulturi, politici prema mladima i izvrsnoj poslovnoj praksi govorit će mnogi.

U petak od 8:30 do 10:30 u Velikoj kongresnoj dvorani hotela Radon Plaza održat će se prva sesija “Mladi u magli” na kojoj će govoriti Adnan Husić, pomoćnik ministra za civilnih poslova BiH, mr. sc. Amer Osmić, FPN Sarajevo, Matea Jevrić, aktivistkinja Mostar, Jasmin Bešić, direktor Instituta za mlade “KULT”, Sana Alajmović, “APU Mreža” Švedska, prof. dr. Damir Marjanović, Samir Beharić, omladinski aktivista, Lana Bečiragić, predsjednica Studentske mreže Erasmus BiH, Edis Jašarević, bloger, Harun Hindija, fizičar, Ahmed Spahić, Mreža studenata BiH u Njemačkoj, Selma Marić, naučnica Karolinskog instituta Švedska, Vladan Laušević, član liberalne stranke u Švicarskoj.

Nakon toga (11.00-13.00) održat će se druga sesija “Putokazi” na kojoj će govoriti Suad Hadžić, član Uprave Gorenja – Slovenija, Tadej Vidić, direktor Kolektor – Slovenija, Hajdi Mostić, direktor Telemacha u BiH, Vedran Hadžiahmetović, direktor Union banke – BiH, Neven Hadžisulejmanović, izvršni direktor NELT d.o.o BiH, Janez Pergar, Jadranski Savet – Slovenija, Sanja Tipura, vlasnica “Atelier 01” – BiH, Alen Ražanica, korporativni direktor Sbarbank – BiH, Edin Šoša, aktivist, Almir Mukača, poduzetnik Krompir.ba, Dejan Roljić, ABC Akcelerator, Haris Dubica, režiser, Sana Alajmović, najpoduzetnica Švedske i Edin Dačić, vlasnik firme Daccomet.

Nakon ručka (15.00-16.30) uslijedit će treća sesija “Sarajevski razgovori” na kojoj će učestvovati panelisti Muharem Bazdulj, novinar, Jasmin Mahmuzić, izvršni direktor Union banke, Emina Ganić, osnivačica Sarajevske filmske akademije, Aleksandar Trifunović, urednik portala BUKA.ba, dr. Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica EDUS-a, dr. sc. Nedžma Džananović-Miraščija, FPN Sarajevo, Sanel Babić, United Alliance, Sasha Savić, MediaCom, Jan Beran, režiser, Zoran T. Živković, akademski slikar.

Na četvrtoj sesiji “Jadranski dijalog” govorit će Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Boris Tadić, bivši predsjednik Republike Srbije, Željko Komšić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Elameri Škrgić – Mikulić, novinarka, Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije i Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Prije svečane večere i zatvaranja Foruma, bit će održana peta sesija (19.00-20.30) “Miha Pogačnik”.

Cjelodnevni program i izlaganja panelista moći ćete pratiti UŽIVO na televiziji N1 i na ovom linku.  Generalni pokrovitelj je UNITED MEDIA.

Šta je Jadranski Savjet?

Jadranski Savjet je nezavisna, nepolitička i neprofitabilna organizacija, sa sjedištem u Ljubljani, Republika Slovenija i ograncima svuda u regionu.

Ovaj Institut djeluje u regiji od Alpa do Egeja i od Jadranskog do Crnog mora. Nastao je kao odgovor na ponovnu pojavu retrogradnih procesa, koji čitav region gura u apatiju i beznađe.

Jadranski savjet čine odgovorni pojedinci koji svojim iskustvom i znanjem žele da pomognu vladama, nevladinim organizacijama i ostalim učesnicima u društvenim procesima u regionu, da prepoznaju svoje interese i da stvaranjem jasne politike miroljubive aktivne koegzistencije, objedine svoje nacionalne interese u jedan zajednički, a to je region prosperiteta, rasterećen prošlosti koji gradi sretnu budućnost za sve svoje građane.

Novo doba za Jadranski region!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.