Mladićev advokat za N1: Sa nestrpljenjem očekuje presudu

Vijesti 20. okt 201718:20 > 18:26
N1

Urednik agencije BIRN, Denis Džidić, istražiteljica Haškog tribunala Iva Vukušić i advokat Miodrag Stojanović za N1 su komentarisali predstojeću prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja je najavljena za 22. novembar 2017. godine.

Džidić je kazao da se ne očekuju mnogi noviteti, jer su svi zločini procesuirani u ranijim predmetima.

“Sa tog aspekta nije historijska presuda, ali je presuda glavnokomandujućoj osobi Vojske RS. Tribunal je osnovan da najodgovornije procesuira, zato je to bitno”, izjavio je Džidić.

Vukišić je kazala da je ovo jedan od najvažnijih zadataka koje je Haag imao.

“Zločini su ranije obrađivani, baziraju se na nečemu što je ranije utvrđeno. Biće puno medija, i uz presudu Prliću, to su zadnji dani velike pažnje prema Tribunalu koji u 12. mjesecu zatvara vrata”, kazala je.

Što se tiče njegovog medicinskog stanja – Vukušić vjeruje da se Hag trudi da pritvorenicima i osuđenicima priušte dobro zdravlje, dobru njegu.

“Na njega se pazi, sudu je važno da može da živi i bude prisutan na izricanju presude, kako ove tako i žalbene”, ocijenila je.

Advokat Ratka Mladića, Miodrag Stojanović je saglasan sa sagovornicima Zvonke Komšića u Danu uživo.

“Jeste jedna od ključnih i najobimnijih odluka koje je Hag donio od kako postoji. Bio sam u augustu u posjeti generalu Mladiću, čuli smo se par puta. On sa velikim nestrpljenjem očekuje objavljivanje presude”, kazao je Stojanović.

On je kazao da se Mladić nalazi u lošem zdravstvenom stanju, i da to što se dobro brinu o njemu – ne znači da još nije životno ugrožen.

“Teško je zamisliti da Haški tribunal koji je pod takvim nadzorom UN-a i EU nema adekvatnu njegu. To je i objavljeno, bili su vanjski eksperti, koji su utvrđivali tačno da li ima adekvatnu njegu. Bilo bi teško povjerovati da nema”, izjavio je Denis Džidić.

A zašto Mladić želi u Srbiju?

“Ne bih spekulirala, radi se o stvarima koje se odvijaju iza kulisa. Nemamo uvide u medicinsku dokumentaciju, niti ja kao povjesničarka mogu suditi o tome. U tim situacijama se dešava, prije nego presuda bude izrečena, advokati pokušavaju učiniti najbolje za klijenta. Mladićeva obrana odlučila je da bi to bio dobar pristup, da izađe iz pritvora prije presude”, stav je Ive Vukušić.

Stojanović pak smatra da je to elementarna stvar da bi dobio adekvatnu njegu.

“Niko od sagovornika nije ljekar. Ne možemo tvrditi da li ima zaštitu. To mogu reći ljekari. Tim koji smo angažovali”, kazao je. Za sada – zahtjev za liječenje u Srbiji Ratka Mladića ima samo djelimičan odgovor, a tim vodi pravnu bitku” – kazao je Stojanović.

Očekivanja od presude?

“Iskreno, kada znam da sam iza sebe ostavio četiri i pol godine života, imajući u vidu napore i svjedoke, očekivanja su velika. S nestrpljenjem očekujem presudu”, kazao je Stojanović za N1.

Džidić i Vukušić govorili su i o drugostepenoj presudi Jadranku Prliću i ostalima. Složili su se da je presuda značajna jer navedeni zločini u tom procesu nisu ranije procesuirani u predmetima. Istakli su i politizaciju te presude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.