Tabaković o bh. imovini: Hrvatsku tužiti pred sudom u Hagu

Vijesti 11. jun 201817:57 > 18:00
N1

Sulejman Tabaković, pravnik i autor knjige "Pravo(m) u glavu" za N1 je komentarisao novi hrvatski zakon po kojem se imovina bh. preduzeća, sada u društvenom vlasništvu, daje na upravljanje drugima na period od 30 godina.

Tabaković je kazao da Hrvatska raspolaže tuđom imovinom – na što nema pravo.

“Ustav Republike Hrvatske štiti vlasništvo kako građana, tako nekretnina i svih onih koji imaju nekretnine. Zakon je iznenađenje za mene. Vjerovao sam u ministra Gorana Marića, koji je napisao i knjigu ‘Slom ideja koje su bile’. Čovjek je stavio u proceduru nešto što je Sabor izglasao, a samo je 17 pravnika od 151 zastupnika u Saboru. Glasali su ljudi koji ne razumiju ovu temu. To je u suprotnosti sa svim međunarodnim pravilima koje je Hrvatska preuzela prije ulaska u Evropsku uniju”, izjavio je Tabaković za N1.

On je kazao da je Hrvatska 1991. godine donijela Uredbu o blokiranju imovine svih bivših republika, 1990. je donijela Uredbu o zaštiti prava vlasništva, a 1992. je donijela drugu uredbu za imovinu u turističkim zonama, da bi 1994. godine sve to zacementirala zakonom.

“2000. godine Vlada Ivice Račana donijela je odluku na koju se pozivaju, a nigdje ne spominju da se bosanska, makedonska i slovenska imovina izuzimaju iz Uredbi na području Hrvatske”, kazao je Tabaković.

“Imam dokumente, imaju ih i u BiH, u kojima ministri Hrvatske daju saglasnost, pozivajući se na Uredbu iz 1991. godine – u kojima disoniraju sa pravom vlasništva bh. imovine – što je protuzakonito”, kazao je Tabaković za N1.

On tvrdi da su u Hrvatskoj suspendovali pravo BiH i pravnim osobama iz BiH da raspolažu svojim vlasništvom.

“A temeljem te odluke i odredbe iz 1991. kojima je zabranjeno disoniranje – a da ne govorim o Aneksu G, o sukcesiji, Bečkoj konvenciji i još sijaset propisa koji zabranjuju da Hrvatska disonira bilo čije vlasništvo”, poručio je Tabaković.

On je kazao kako je BiH vratila 90 posto vlasništva hrvatskih firmi – Hrvatskoj, a sada ta zemlja mora učiniti ekvivalent.

Iz BiH nema institucionalnog odgovora – kakva je sada sudbina bh. imovine u Hrvatskoj, kakvi su dalji koraci?

“Gledajte u čemu je problem, pratio sam sukcesiju kompletnu, bio sam koautor Aneksa G koji je ključan u ovom momentu. Bilo kakav prenos prava sačinjen nakon 1990. godine – smatra se ništavnim. Sve što je Hrvatska dala – ove suglasnosti za kupoprodaju ili najam su ništavne. Biće poništene, a radi se o diponiranju pravom na koje Republika Hrvatska nema”, izjavio je Tabaković.

“Hrvatska bi morala vratiti imovinu, tako je postavljen Ugovor o sukcesiji. Bitno je dakle da uputimo tužbu za ocjenu ustavnosti, suspenziju članaka 70. i 71., a pozvao sam i predsjednicu i Marića da to učine, ovo je protuustavno”, poručio je Tabaković za N1.

“Ovakvo pljačkanje imovine je ista kao što se desila pljačka u Republici Hrvatskoj kroz procese privatizacije i Lex Agrokor. Ne dopustimo da se dešavaju ovakve stvari, sve će pasti na leđa građana Hrvatske koji će morati plaitit ovaj kriminal koji se dešava”, izjavio je u Danu uživo na N1.

“Podnijeti tužbu da se zaustavi negativan efekt zakona, pozvati se na 4. Ženevsku konvenciju, tužiti Hrvatsku pred sudom u Hagu jer se radi o produžetku ratnog zločina, pljačke civilnog stanovništva prema 6. i 7. Nirberškom principu i tražiti zaštitu pred sudom u Luksemburgu”, kazao je.

“Moramo upotrijebiti da se spriječi ova situacija kako bi građani Republike Hrvatske bili rasterećeni”, naveo je.

Kompletno gostovanje i pravno pojašnjenje problema pogledajte u videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.